Strapatser stoppar inte äventyrsresan

En månad har gått sedan Anton Åstrand, Anders Möttönen, Markus Rönnebro och Erik Gustafsson påbörjade sin resa med två toyotabilar ner till Tanzania. På bloggen kan man läsa om gränsbyråkrati, trafikkaos, krångel med Landcruisern och om en färd genom en till synes oändlig öken, men också om hjälpsamma människor de mött och om hur orden “Sweden och Zlatan” lättat upp stämningen vid många tullkontroller.

I Tunisien, vid gränsen till Libyen uppstod det första riktigt stora problemet.
Ä Vi hade visum klart och löfte om att få komma in. Men detta spelade ingen roll när order från högsta ort i Libyen var att inga inom Schengensamarbetet skulle beviljas inresa i landet, säger Anton Åstrand.
Till bilden hörde också oroligheter i Västafrika, och en nordlig omväg framstod som så gott som det enda alternativet.

Så här efter den “ofrivilliga solsemester” de beskrivit på bloggen, konstaterar Anton Åstrand:
– Det är aldrig fel med lite semester, men det dröjde inte många dagar under vårt stillastående innan vi blev ganska trötta på detta och sugna på att komma ut på vägarna igen. Det är trots allt en bit till ner i Afrika vi ska och då gäller det att ligga i lite.

Efter en veckas väntan tog de båten tillbaka till Italien och till Grekland. Därifrån fortsatte resan via Turkiet och Syrien till Jordanien. De har hunnit åka båt från Jordanien till Egypten, rundat Sinaihalvön och befinner sig i skrivande stund på östkusten vid Röda havet.
Ä Nu känns det betydligt bättre när vi har fått rulla på och för andra gången är nere i Afrika. Trots vår rundkörning så har vi det bra, vi är ett par dagar efter planeringen men hoppas kunna köra in lite i alla fall, säger Anton Åstrand.

De får fortfarande mycket respons via hemsidan och mejlen.
Ä Det är helt klart en stor skara med människor hemma som följer oss. Vi har en del som skriver inlägg på hemsidan och det är verkligen superkul. Speciellt rapporter hemifrån. Men sen får vi också en del mejl från för oss okända människor som följer resan med spänning vilket är upplyftande, säger Anton Åstrand.
Att många ivrigt väntar på nya rapporter är tydligt. Om det går en dag utan inlägg på bloggen så dimper det ner klagomål via sms.

Enligt planen ska de fyra resenärerna vara framme vid målet om cirka två månader. Gåvan från Teknikens Värld kommer att betyda mycket på Lemerasjukhuset. Vid oroligheter i området har sjukhuset drabbats av många plundringar, bland annat på de fordon som så väl behövs för dess tillgänglighet.

Följ resan på: www.swedesontour.se