Strejk i Bukavu i solidaritet med Mukwege

PMU har flera personer på plats i Bukavu, och alla de talat med säger att Dr Mukwege är en man de har förtroende för och att de respekterar det han gjort för människorna i Sydkivu och framförallt för kvinnorna. De berättar att de genom att stanna hemma från jobbet vill visa att de är missnöjda med att myndigheterna inte kan garantera säkerheten för folket.

– Man protesterar så här på grund av att man kan vara anonym. Man vågar inte gå ut och marschera och proklamera det för tydligt. Genom en tyst protest uttrycker man ändå sitt missnöje med myndigheternas oförmåga att skydda sin befolkning, säger Roland Stenlund, PMU:s projektledare på Panzisjukhuset.

PMUs humanitära koordinator, Sara Erlandsson, rapporterar att på eftermiddagen när det brukar vara trafikstockning i staden på grund av alla som ska hem från jobbet, var det bara enstaka fordon ute. På marknaderna i Nyawera, Nguba och Feu Rouge var många stånd tomma och utmed huvudgatan var antalet försäljare mindre än hälften mot normalt.

Panzisjukhuset där Dr Mukwege är överläkare respekterade också strejken och hade bara bemanning för att ta emot akuta fall och vårda inlagda patienter.

Östra DR Kongo har länge härjats av oroligheter men Bukavu har varit en relativt lugn stad. De senaste veckorna har dock läget försämrats avsevärt och det har blivit vanligare med våldsamma inbrott, liknande situationen i Goma.

Förra veckan hölls en liknande “död stad” i Uvira, den näst största staden i Sydkivu. I Uvira har befolkningen krävt att den administrativa chefen samt befälhavaren för militären ska avgå och om de inte gör det kommer ny strejk att hållas 6 november. Uvira ligger nära Burundis huvudstad Bujumbura.