Svårt läge för PMU:s partner i Sydsudan

– Situationen i Juba är fortfarande spänd och många människor har dödats. Fortsätt att be för Sydsudan, uppmanar PMU:s medarbetare Stephen Barnardo från Yei, där han just nu befinner sig.

Strider bröt ut i söndags mellan rivaliserande armégrupper i Sydsudans huvudstad Juba. President Salva Kiir har kallat det ett “försök till statskupp” och flera personer har gripits.

Invånare i huvudstaden vittnar om att de är rädda för att vistas utomhus, och de som haft möjlighet har tagit sig till stadens utkanter för att söka skydd hos FN.

Ordförande i FN:s säkerhetsråd, den franske FN-ambassadören Gérard Araud, varnar enligt BBC för att konflikten kan utvecklas till ett inbördeskrig mellan dinka och nuer, de två största etniska grupperna i Sydsudan. Från regeringshåll tillbakavisas dock uppgifterna om att det skulle röra sig om en etnisk konflikt.

– Oroligheterna gör det svårt för vår samarbetspartner att kunna arbeta vid huvudkontoret i Juba. Man drabbas bland annat av det utegångsförbud som råder. Så vitt vi vet har dock ingen medarbetare skadats, säger Andreas Henriksson, handläggare för Sydsudan på PMU.

PMU:s övriga medarbetare i Sudsudan, Erik Lagerqvist, Lena Barnardo och Ingemar Andersson, Pingstförsamlingen i Jönköping, befinner sig just nu i Sverige för julledighet.

PMU arbetar sedan långt tillbaka tillsammans med SPC och Pingstförsamlingen i Jönköping, med insatser inom bland annat organisationsutveckling, utbildning och hälsa. Ett viktigt led i arbetet är stöd för att stärka SPC som fredsbevarande aktör. Genom sin storlek och sin mångfald har rörelsen en nyckelroll att spela.

Sedan Sydsudan blev självständigt för två år sedan återstår många problem att lösa. Oenighet finns kring gränsdragningar och hur oljetillgångar ska delas, och religiösa, kulturella och etniska motsättningar råder.