Svensk personal lämnar Kongo

Efter att Goma i går intogs av rebellrörelsen M23, ökar oron att även Bukavu, där det PMU-stödda Panzisjukhuset ligger ska drabbas. Nu har Jean Lebel, säkerhetsansvarig för PMU:s personal i Bukavu lämnat staden tillsammans med Kerstin Åkerman, sjuksköterska och medlem i Filadelfia Stockholm och Karen Hobday, Kanada, projektledare vid Panzisjukhuset.

I förrgår lämnade också Ellinor Ädelroth, läkare på Panzisjukhuset från Umeå också Bukavu tillsammans med Bertil Åkerlund som arbetar för Läkarmissionen, och Lena Boberg, konsult från Stockholm.

Detta innebär att PMU och svenska pingstförsamlingar inte längre har kvar någon svensk personal i DR Kongo. Jean Lebel och Kerstin Åkerman kommer att stanna i Kigali, Rwanda, i avvaktan på vad som händer.

– I dag marscherar invånarna i centrala Bukavu i protest mot händelseutvecklingen där Goma intagits, berättar Sara Erlandsson, programhandläggare för humanitära insatser på PMU. Samtliga NGO:s som är verksamma i området uppmanas att hålla sig inomhus kvällstid av säkerhetsskäl.

PMU förbereder ett utökat humanitärt stöd till DR kongo för att möta den akuta flyktingsituation som uppstått.

Läs PMU:s och Diakonias pressmeddelande om Kongo här

Läs mer om PMU:s arbete i Kongo här