Syriska flyktingbarn lider brist på allt: Insamlingen fortsätter

Konflikten i Syrien är inne på sitt tredje år och enligt UNHCR har över 5 miljoner människor flytt sina hem i landet, varav över 1,5 miljoner sökt skydd i grannländerna. Flyktingströmmen till Libanon fortsätter och läget blir allt mer kritiskt i områden där det redan råder arbetslöshet och brist på resurser. PMU:s insamling för Syriens barn fortsätter för att den humanitära insatsen i landet ska kunna förlängas.

Patricia Mouamar, kommunikatör för PMU:s sammarbetspartner World Vision Lebanon, har besökt flyktingläger i norra Libanon, där familjer bor i tält gjorda av socker- och nylonsäckar som de samlat från gatan:

– Människor är i behov av allt – mat, toaletter, vattentäta tak över sina huvuden. Barnen leker barfota. De behöver medicinsk vård och går inte i skola.

Hon berättar om en fembarnsmamma vars två månader gamla baby inte fått träffa någon doktor efter förlossningen. Det har inte heller ett av de större barnen, som fått en brännskada på fötterna av olja.

– Familjen konkurrerar med korna och fåren om den överblivna halvruttna potatisen på åkrarna.

Nykomna flyktingar i landet vittnar om hur de redan är djupt skuldsatta för att få ett enkelt plasttält att sova i, liksom madrasser, husgeråd och mat. Ofta måste de också betala hyra för den mark som tältet står på. En butiksägare berättar för Patricia Mouamar att flyktingarna är skyldiga henne och maken över 2300 dollar och att de själva inte har råd att köpa nya varor.

– Men om någon ber dig om bröd till sina hungriga barn, kan du då vända ryggen till och säga nej? Jag vet att jag inte kan det, säger hon.

Särskilt oroande är situationen för barnen, som utgör över hälften av alla flyktingar. Många av dem har förlorat sina vänner och familjemedlemmar i kriget. Flyktingbarn i Bekaadalen delar med sig av sinatankar om framtiden:

– Jag drömmer om att förändra allt och åka tillbaka till Syrien, till min skola, till mitt hem. Jag drömmer om att få träffa och pussa min pappa igen och att få gå på promenad med honom, säger tioåriga Bilal.

WVL är en kristen organisation med lång erfarenhet av såväl utvecklingsarbete som humanitära insatser med fokus på barn. Totalt når man 80 000 syriska flyktingar med matkuponger, filtar, bränsle med mera och har ordnat platser dit barnen får komma för att leka och bearbeta sina svåra upplevelser. Insatser för utbildning pågår också. Tiotusentals nya flyktingar strömmar till varje dag och målet är att kunna bistå dubbelt så många behövande.

PMU stöder WVL:s insats i Bekaadalen i östra Libanon, som hör till landets fattigaste områden. Över 2500 barn har fått varma vinterkläder. Omkring 120 barn mellan 6-11 år som inte fått möjlighet att gå i skola, har också fått extraundervisning för att inte hamna efter jämnåriga elever. Nu planeras för att kunna bistå fler barn där behoven är som störst.

Se WVL:s film om situationen här

Läs Patricia Mouamars blogginlägg “En flyktings blick” här

Ge en gåva till PMU:s insamling för Syriens barn här

eller sms:a SYRIEN till 72 980 om du vill ge 50 kr, eller SYRIEN100 om du vill ge 100 kr.