Tanzania gjorde Natanael mållös

Nio nya PMU-praktikanter har nu rest ut för att lära av det arbete som PMU tillsammans med samarbetspartner bedriver runtom i världen. En av dem är Natanael Log, 21 år, som nu är på plats i byn Nkinga i Tabora-regionen i Tanzania. Tillsammans med sin praktik-partner Henrik Balke ska han fram till februari finnas med som resurs och lärare på Nkinga English Medium School, som drivs av PMU:s samarbetspartner Free Pentecostal Church of Tanzania.

Just nu fokuserar Natanael och Henrik mest på att komma in i en vardag och lära sig språket.I Afrika och Tanzania gäller devisen “hakuna matata” (inga bekymmer) och det är heller ingen brådska, konstaterar Natanael.

– Tempot här skiljer sig rejält från Sverige och man behöver inte känna att man ska leverera gång på gång. Och det är väldigt skönt, säger han.

Natanael kommer från Kumla utanför Örebro. Det senaste året har han gått linjen Teamträningsskolan på Kaggeholms folkhögskola, där han varvat teori, församlingskunskap och ledarskap med praktik som ungdomsledare i Pingstförsamlingen, Kumla.

– Jag hade redan under förra hösten ganska seriösa tankar på att jag skulle åka ut och “volontära” den här hösten. Jag fick spontant nys om att PMU skulle skicka ut praktikanter så jag skickade in ansökan ganska tidigt.

Eftersom Natanael har föräldrar som arbetat i Tanzania tidigare blev detta ett ganska självklart förstahandsval för honom, även om han också hade kunnat tänka sig att åka någon annanstans.

– Jag skulle inte säga att jag är så insatt i frågor om bistånd sedan tidigare, men bara efter sommarens två olika kursveckor som PMU och Sida höll för oss, blev jag både intresserad och väl förberedd för min vistelse och mitt arbete, berättar han.

– Jag hoppas på att få komma hem med ett bredare perspektiv på vad som är viktigt här i livet och att jag får en erfarenhet jag starkt kan bygga vidare på.

De övriga praktikanter som rest ut är Mathias Danielsson, Tanzania, Emmy och Joel Svahn, Sri Lanka, Evelina Rosell och Mattias Jonsson, Zimbabwe, samt Niklas Gren och Anders Engman Sierra Leone.

Läs mer om PMU:s praktikantprogram här