Teknikens Värld skänker jeep till Lemera-sjukhuset

Den 8 februari börjar ett tre månader långt äventyr för Anton Åstrand i Brålanda och hans vänner. Då sätter de sig i två Toyota-bilar för att köra från Sverige, via Europa och vidare ner genom Afrika. Vanligtvis jobbar Anton på Autocom, som utvecklare av diagnosinstrument för bilar. Han är missionärsbarn och bodde i Tanzania 1996-1998.
Ä Bilintresset och min tid i Afrika ligger till grund för mycket av det jag gör i dag. Inte minst intresset för att resa, berättar han.

Färdkamrater blir barndomsvännen Anders Möttönen, stationsmontör på Vattenfall i Vänersborg, samt gymnasiekompisarna Markus Rönnebro, lastbilschaufför i Kiruna och Erik Gustafsson, frilansskribent på Teknikens Värld i Stockholm.

Anton och Anders hade redan köpt en Toyota Landcruiser inför resan, när de fick veta att Teknikens Värld hade en Toyota Hilux som de ville skänka bort.
Ä Vi frågade PMU InterLife var bilen behövdes, och fick Lemerasjukhuset som förslag. Och biltidningen tyckte att ändamålet var bra, säger han.

Hans upplevelser som missionärsbarn gör att det känns viktigt att förena det stora intresset med något som blir till nytta för andra:
Ä Jag ser det som ett ypperligt tillfälle och en stor förmån att få överlämna bilen till sjukhuset.
Visst finns det de som tycker att han är lite väl ung och att de skulle ha valt en enklare resa första gången, men samtidigt gäller det att passa på när tillfälle ges, menar Anton. Många undrar också om han inte är rädd:
Ä Jag väljer bort de tankarna och ser det istället som en stor och rolig utmaning. Vi har varit i kontakt med flera andra som gör liknande resor och enligt dem händer det sällan något allvarligt. Lokalinvånarna är oftast mycket hjälpsamma och vänliga.

De kommer att hålla sig på de största vägarna och följa UD:s rekommendationer för oroliga områden.
Bilarna blir deras hem, med taktält som kan vikas ut från biltaken. I bagaget ska det finnas campingkök, torrprodukter och mycket vatten. Resan kräver en hel del förberedelse, inte minst uppdatering genom reseforum på nätet.
Ä Sen är det ett jättearbete med alla papper som tillstånd, visum och försäkringar.
En bonus är att han får hälsa på sina föräldrar som arbetar med odlingsprojekt i Tanzania.
Ä De är väldigt engagerade och pushar mig som få andra, vilket känns jättekul, säger Anton Åstrand.

Följ killarnas förberedelser på webben: Swedes On Tour