Timbuktu gästar afterwork om DR Kongo

Åratal av våld och konflikter har trasat sönder det kongolesiska samhället och kvinnor och barn är de som drabbas hårdast. PMU har en lång historia av biståndsarbete i DR Kongo och i slutet av 90-talet var man med och byggde Panzisjukhuset, som blivit känt för att man ger vård till överlevare av sexuellt våld. Redan 2008 besökte artisten Jason “Timbuktu” Diakité sjukhuset för första gången tillsammans med PMU och mötte kvinnor som överlevt sexuellt våld. I höstas gjorde han ett återbesök i landet och deltog i ett lokalt kongolesiskt musikprojekt på Panzisjukhusets eftervårdsboende Maison Dorcas, där man använder musiken som en del i terapiarbetet för att de utsatta ska hitta vägen tillbaka till livet.
– När kvinnorna börjar sjunga tillsammans börjar de långsamt prata om vad som hänt. Det är ett sätt att läka såren, har den fredsprisnominerade gynekologen Denis Mukwege som är chefsläkare på Panzisjukhuset sagt.

Den 24 maj kommer Jason “Timbuktu” Diakité tillsammans med Andreas Rydell, kvalitets- och miljöchef på It-företaget Atea samt en representant från den kongolesiska diasporan Kongo Moko, att med DR Kongo som utgångspunkt, samtala om situationen i landet och om hur musiken används, inte bara för att återuppbygga de utsattas liv, utan i förlängningen skapa förändring i ett helt samhälle.
– Jason har uttryckt vilken betydelse musiken haft för honom personligen och han använder själv musiken som ett redskap till att skapa förändring. Kvällen kommer bjuda på intressanta samtal om musik och vilken roll musiken har för att skapa förändring i samhället, säger Maria Bard, påverkansstrateg på PMU.

Datum: 24 maj kl. 18:00
Plats: Kägelbanan, Södra Teatern (T-bana Slussen)
Inträde: 100 kronor. I inträdet ingår lättare mat och dryck.
Medverkande: Artisten Jason “Timbuktu” Diakité. Andreas Rydell, kvalitets- och miljöchef på It-företaget Atea. En representant från Kongo Moko, kongolesisk diaspora i Sverige.
Moderator: Maria Bard, PMU

Se filmen: Jag har också en dröm.
Hör låtarna som kvinnorna skrivit, där Timbuktu är gästartist: EP – I Also Have A Dream.