Timbuktu om medverkan i Almedalen: “Vi bär ett ansvar för lidandet i DR Kongo”

Varför väljer du att uppträda under seminariet?

– Jag känner extra mycket för situationen i östra DR Kongo som jag besökte på uppdrag av Sveriges Radio och SVT år 2008. Då träffade jag bland annat Denis Mukwege och besökte Panzisjukhuset. Sedan dess har läget snarare blivit värre än bättre. Jag är med för att PMU uppmärksammar detta och hoppas att fler ska bli berörda.

Vad gjorde mest intryck på dig själv?

– Helheten. Jag mötte tjejer med oerhört gripande historier och om bara en av dem råkat illa ut så hade det varit hemskt nog, men varenda människa tycktes vara drabbad på något sätt, från barnsoldater till kvinnor och män. Alla hade de något tragiskt att berätta.

– Det som gör mig mest upprörd är att Kongo är ett så rikt land, räknat i mineraler, men samtidigt har befolkningen fått lida så mycket för denna rikedom. Svenska företag gräver guld och koppar där och landet har exploaterats hårt av Europa. Vi bär ett ansvar för den kultur av lidande som vi varit med och skapat, men inte stoppat.

Hur ser du på att samarbeta med PMU igen?

– I ett läge där staten inte tar ansvar är PMU livsviktigt. Historiskt sett har vissa missionsrörelser gjort en del som jag inte står bakom, men idag så skulle situationen utan PMU vara ännu värre för många kongoleser. PMU gör skillnad.

Vad kan den enskilde svensken göra för DR Kongo?

– Det är viktigt att vara medveten om vilka produkter man köper, även om det inte går att försäkra sig helt om att de inte innehåller mineraler från Kongo. Man kan också se till att inte äga aktier i företag som är inblandade i orättfärdig handel. Se till att vara informerad, läs historien om kolonialiseringen av landet och bakgrunden till den situation som är idag. Ett annat sätt är att ge pengar till PMU.

Vad hoppas du själv kunna göra?

– Jag vill göra vad jag kan för att situationen i DR Kongo ska bli känd av fler, och inte glömmas bort. För de människor jag mött handlar tillvaron om överlevnad på dess mest grundläggande plan. Det handlar om avsaknad av lag, om brist på säkerhet, om brist på mödrahälsovård. De kvinnor som kommer till Panzisjukhuset får vård, men så många fler behöver få hjälp.

Vad vill du förmedla genom din musik?

– Jag har ingen särskild agenda förutom en ökad humanism, en förståelse mellan människor. Jag vill förmedla det jag känner, sådant som berör människor.

Läs PMU:s pressmeddelande om seminariet här