Timbuktu på ”återbesök” på Panzisjukhuset

– Det känns nästan som att resan var overklig, säger Jason Diakité, “Timbuktu”, när han några dagar efter hemkomsten från sin resa till det PMU stödda Panzisjukhuset i DR Kongo, ska summera intrycken från besöket.
– Det känns väldigt konstigt att man på kort tid kan resa, inte bara så långt bort geografiskt, men så långt bort kulturellt och livsföringsmässigt. Södermalm och Bukavu, det är så vitt skilda förutsättningar för liv, ändå försiggår livet här på Södermalm som om inget hade hänt, och i Bukavu likadant, säger han.

Det var sju år sedan Jason besökte Panzisjukhuset för första gången. En resa som påverkade honom starkt. Sedan första besöket har han samarbetat med PMU på olika sätt för att lyfta frågan om det sexuella våld som pågår i östra DR Kongo och som drabbar tusentals kvinnor och barn. Genom musiken, intervjuer och i samtalsforum har han pratat om det han såg på Panzisjukhuset och om de möten han hade med kvinnorna.
– På sju år har det hänt mycket, det har blivit vapenvila, men de lever fortfarande under samma verklighet. Men att komma till Panzi det ger hopp, proven och bevisen på människans överlevnadsvilja och livskraft är väldigt tydlig. Att de dag ut och dag in i sju år har kämpat i samma motvind, för samma uppförsbacke och att de fortfarande kämpar, det är något som inspirerar.

Återresan till Panzisjukhuset gjorde Jason tillsammans med PMU:s påverkansstrateg Maria Bard och en dokumentärfilmare. De var där för att göra en film i samarbete med PMU inför en kommande kampanj, men också för att besöka ett nytt musikprojekt som kvinnorna som fått vård på sjukhuset kan välja att delta i.
Jason är glad över samarbetet med PMU och hoppas att det inte var hans sista besök på Panzisjukhuset.  
– Jag tycker att PMU gör ett viktigt arbete. Man jobbar med en bortglömd och ofta förbisedd del av världen där också några av de mest smärtsamma sakerna som människor varit med om i modern tid har utspelat sig. PMU har jobbat konstant med detta både i tysthet och synligt. Jag hoppas innerligt att jag får chansen att resa tillbaka. Men jag vill inte resa dit som någon typ av katastrofturist, utan jag vill ju göra nytta säger Jason.
Kommer du fortsätta kämpa för kvinnor?
– Absolut! Allt jag kan göra som kan hjälpa Panzi, vill jag göra, säger han.