Tolv unga svenskar klara för utlandspraktik

Under våren har unga medlemmar i svenska pingstförsamlingar kunnat söka till PMU:s nya praktikantprogram. Tolv av dem är nu klara för att under en termin få se och lära av det arbete som PMU:s samarbetspartner gör i Indien, Filippinerna, Sri Lanka och Sierra Leone.

Emelie Hedin från Filadelfiakyrkan i Stockholm, åker på tisdag, den 11 september, till Indien. Hon har den senaste tiden bland annat gått kurser som PMU och Sida hållit.

– Det känns jättespännade och samtidigt nervöst. Vi har ju förberett oss men ändå vet man inte vad som väntar när vi väl är på plats, säger hon.

Bakom sig har Emelie också tre års studier av utveckling och internationellt samarbete vid Södertörns Högskola i Flemingsberg, och tanken är att så småningom arbeta med utvecklingsfrågor på något sätt.

– Jag är väldigt nyfiken på att se hur det jag läst om fungerar på riktigt. Det känns bra att få erfarenheter av utveckling och bistånd på plats, säger hon.

I Indien kommer Emelie bland annat att få ta del i samarbetspartnern The Full Gospel Trust of Indias arbete med skola och barnhem för barn vars familjer är drabbade av hiv/aids. Dessutom får hon inblick i arbetet med hälsocenter, mikrokrediter och kvinnogrupper.

Med sig i Indien har hon också Noomi Thorstensson, Klockargårdskyrkan Malmbäck, Annika Boström , Grindtorpskyrkan Täby och Charlotte Thunberg , Pingst Upplands Väsby.

I Filippinerna finns redan Jonathan Harry, Smyrna Göteborg, Simon, Enghed, pingstförsamlingen Mullsjö-Nyhem, Simon Holmqvist, pingstförsamlingen Härnösand och Victor Larsson, pingstförsamlingen Trollhättan. Där ska de bland annat att följa Team Missions arbete för den marginaliserade folkgruppen mangyanernas rättigheter.

På söndag, 9 september, åker Matilda Häggblom, pingstförsamlingen Edsbyn och Jasmine Jonsson , pingstförsamlingen Uppsala, till Sri Lanka. Där får de insyn i samarbetspartnern Fridsros arbete för funktionsnedsattas och barns rättigheter.

Och slutligen, den 27 september, reser Andreas Skoog, pingstförsamlingen Värnamo och Philip Hördegård, Korsberga frikyrkoförsamling, till Sierra Leone. Där kommer de bland annat hjälpa till att bygga webbsidor och delta i byggnationen av en skola. Samarbetspartner i landet är Free Pentecostal Mission of Sierra Leone.