Toyotan i mål vid Lemera-sjukhuset

I början av februari startade deras resa från Stockholm till DR Kongo med två toyotabilar. Många menade att det inte var möjligt att genomföra uppdraget. Nu har de, efter en hel del strapatser, nått målet, för att mötas av ett fantastiskt välkomnande. Det handlar om Anton Åstrand, Anders Möttönen, Markus Rönnebro och Erik Gustafsson. På bloggen skriver Erik Gustafsson om hur de efter att ha kört i 27 kilometer under tre timmar rakt upp i bergen till pingstmissionens sjukhus, möttes av 200 sjungande och välkomnande kongoleser.
Ä Tydligen ansåg personalen vid sjukhuset och byns invånare att vi gjort lite mer än vad vi själva anser oss ha gjort. Välkomstkommitté med tacktal efter tacktal hölls i byns kyrka. En sådan lycka som byn utstrålade är ganska få förunnat att uppleva, jag tror inte vi som svenskar kan inse betydelsen för sjukhuset att få en bil, berättar han.

Bilen kommer bland annat att underlätta transporterna till sjukhusets odlingar som ligger nedanför berget. Lemerasjukhuset har ett stort upptagningsområde i Sydkivu-provinsen med en befolkning på drygt 150 000 personer, och är det enda fungerande sjukhuset i området. Svensk Pingstmission har verkat i Kongo sedan 1921, tillsammans med systerkyrkan Cepac. Lemerasjukhuset liksom Panzisjukhuset i Bukavu, har byggts upp bland annat med stöd av PMU InterLife och Sida. Inbördeskriget och det instabila politiska läget gör situationen mycket svår för befolkningen. Över fem miljoner människor har dött på grund av kriget. I återkommande uppror och plundringar har Lemerasjukhuset bland annat blivit av med olika transportmedel. Därför betyder gåvan från Teknikens värld mycket, liksom den insats som gjorts av de fyra svenskarna.

Resenärerna var dock nära att snubbla på mållinjen. Vid ambassaden i Bujumbura hade visumavgiften höjts från 50 till 186 dollar och steg till 300 dollar per person framme vid gränsen. Dessutom krävdes det rekommendationsbrev från UD i Stockholm och den svenska ambassaden. Ett telefonsamtal från en okänd mäktig person i Kinshasa löste dock plötsligt problemet och de blev insläppta i Kongo.
Efter överlämnandet återvände killarna till Burundi och reser nu vidare till Tanzania, där Anton Åstrands föräldrar arbetar med ett odlingsprojekt. Resan har de till allra största delen finansierat själva.

Killarna har medverkat i TV4 morgonprogram vid tre tillfällen under resan. Se inslag från onsdagen den 14 april: Nyhetsmorgon