Tusentals på flykt efter attacker mot kyrkor

– Vi lever i ett religiöst och etniskt krig som saknar ord, säger Antoine Ouedraogo. Situationen i Burkina Faso är mycket allvarlig. 300 kyrkor har tvingats stänga efter hot och våld från jihadister. PMU:s samarbetspartner EADBF har nu flyttat verksamhet från utsatta områden.

Människor flyr för livet. Våldet i det västafrikanska landet Burkina Faso har eskalerat. 700 000 människor har tvingats lämna sina hem. Attackerna riktar sig mot bybor och olika religioner. Inom PMU:s samarbetspartners församlingsrörelse l’Église des Assemblées de Dieu de Burkina Faso (EADBF) har så många som 5500 tvingats fly och lever idag som internflyktingar, av dessa är 319 pastorer. Kristna är särskilt utsatta.
– Det händer att de kommer till kyrkor och kallblodigt avrättar kristna. De som inte konverterar till islam blir dödade, säger Antoine Ouedraogo som jobbar för PMU:s partnerorganisation EADBF som nu tvingats flytta sin verksamhet från utsatta områden.
De som lyckas fly får inget med sig eftersom jihadisterna inte tillåter att de tar med sig några ägodelar.
– Antingen tar de dem själva eller bränner dem, det är så ondskefullt. Människor som flyr är traumatiserade. Några har bevittnat när deras närstående avrättas, andra har blivit våldtagna, säger Antoine.

Bristen på regn har också bidragit till att många saknar mat.
– Från och med i juni fruktar vi att maten är slut, säger Antoine.
– Vi lever i en humanitär kris, tillägger han.

MATILDA NYAMAI