Uppmärksammad debattartikel om Kongo

Under Almedalsveckan höll PMU ett seminarium som drog stor publik. Om kvinnorna i DR Kongo får utbildning och hälsovård kan de bli nyckeln till förändring i landet. Det var dr Denis Mukwege, Panzisjukhuset Bukavu, Elisabeth Rehn, ordförande för offerfonden vid Brottsmålsdomsten i Haag, och Lena Sundh, Utrikesdepartementet, som alla talade under seminariet, överens om.

I samband med seminariet skrevs också en debattartikel som fått stor uppmärksamhet från media. Den har publicerats av en rad tidningar, som Sörmlands Nyheter, Norrköpings Tidningar, Västerbottens-kuriren, Norra Västerbotten, Allehanda, Vestmanlands Läns Tidning, Corren, Piteå-Tidningen, Helsingborgs Dagblad och Sundsvalls Tidning.

Nya oroligheter i Demokratiska Republiken Kongo tvingar civila på flykt. Regeringar i rika länder bör kräva att deras företag i Kongo tar ansvar, och omvärlden måste också stärka lokala organisationer som arbetar för demokrati. Det skriver Denis Mukwege, Niclas Lindgren och Bo Forsberg.

Bilden av Kongos kris har blivit bilden av kvinnor som offer för konflikten. PMU, Diakonia och inte minst Panzisjukhuset möter detta dagligen. Men Kongos kvinnor ska inte ses som offer, utan aktörer som bidrar till fred och långsiktig förändring. Stödet till våldsdrabbade kvinnor måste fortsätta. Men biståndsinsatser behövs också för att stärka kvinnornas kapacitet.

Läs hela artikeln här