Upprop för bättre reglering av konfliktmineraler

Flera privatpersoner och församlingar har hört av sig till PMU och undrat vad man konkret kan göra för att få till en förändring. Främst blev folk upprörda över att våldtäkterna mot barn och kvinnor begås som en del i krigsföringen över landets enorma naturtillgångar och att vi i västvärlden har ett ansvar i detta.

Att som konsument undvika att köpa och använda konfliktmineraler är svårt eftersom de finns i produkter som vi använder varje dag som till exempel mobiltelefoner, datorer och bilar. Trots att EU-länderna hanterar nästan en fjärdedel av den globala handeln med tenn, tungsten/volfram, tantal och guld, så saknar EU idag regler för att få företag att köpa mineraler på ett ansvarsfullt sätt.

Frågan om konfliktmineraler är extra aktuell just nu och kommer snart att debatteras i Europaparlamentet. Därför startar PMU ett upprop tillsammans med Diakonia för att förmå EU att ta sitt ansvar i frågan. Nu kan du som vill att EU antar bättre regler kring konfliktmineraler skriva under ett brev och skicka till Sveriges utrikesminister Margot Wallström och till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Brevet går att skicka individuellt eller som förening eller församling.

Mer information och länk till brevet hittar du här.