UR visar filmen om dr Mukwege

Sedan filmen om den fredsprisbelönte läkaren Denis Mukwege, ”The Man Who Mends Women”, lanserades i Sverige för två veckor sedan, så är det många som hört av sig till PMU och frågat om den kommer visas på svensk tv. Nu bekräftar UR att man köpt in filmen och att den kommer sändas under 2017.

UR bekräftar nu att man köpt in filmen ”The Man Who Mends Women”, där den belgiske filmregissören Thierry Michel följer PMU:s partner Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset i DR Kongo. Filmen kommer visas någon gång under 2017.
– Vi har ännu inte fått exakt datum men det kan bli först nästa år då vår licens startar i januari. Programmet är tänkt att gå på Kunskapskanalen och sedan finnas på UR Play från sändning, säger Susanne Folkesson inköpare på UR.
På frågan om anledningen till varför UR väljer att visa filmen svarar Susanne:
– Vi söker dokumentärfilmer som gör nedslag i verkligheten med människan i centrum. Möten med människor som har någonting viktigt att berätta och som kan inspirera andra genom att berätta om både styrkor och svagheter, om livsöden som berör. Därför är dokumentären ”The Man Who Mends Women” en viktig film särskilt med tanke på det jobb som Denis Mukwege gör för att hjälpa kvinnor och barn som varit utsatta för sexuellt våld och som därigenom lidit stor skada både fysiskt och psykiskt och genom att sprida berättelserna om dessa kvinnor för att försöka få ett stopp på dessa barbariska handlingar. Dr Mukwege jobbar dessutom för att pressa det internationella samfundet till att ta ställning för att få slut på kriget, eftersom kriget till stor del handlar om kontrollen över konfliktmetaller som används i vår dagliga teknologi, är det något som omvärlden skulle kunna påverka och bidrar till att filmen är högaktuell, säger hon.

MATILDA HECTOR