Utbildar framtidens ledare i Jemen


Fem år har gått sedan inbördeskriget i Jemen bröt ut och lidandet började. 20 miljoner jemeniter har inte mat för dagen och lider av hunger. I veckan besöker utrikesminister Margot Wallström landet för att sätta fart på fredsprocessen. PMU är en av de svenska organisationer som genom lokala partners funnits längst i landet.
– Mitt i den svåra situation landet befinner sig i, så är vi med och bygger en framtid bortom inbördeskriget. Genom våra lokala partners utbildar vi unga som vill främja fredsbyggande för att leda Jemen in i en ljusare framtid, säger Hanna Toorell, regionledare för Mellanöstern och Nordafrika på PMU.

Det är nu fem år sedan inbördeskriget i Jemen bröt ut efter att landets president avgick i kölvattnet av den så kallade arabiska våren. Konflikt uppstod om regeringsmakten mel­lan Jemens regering och huthirebellerna. Död och förstörelse sker inte bara på frontlinjen, utan i hemmen, på marknaden, i bilen och på bussen. Rakt in i människors vardag. Utrikesminister Margot Wallström besöker i veckan landet för att få liv i fredsprocessen och ett slut på lidandet. Den humanitära krisen i landet beskrivs av FN som den värsta i världen.
– Jag jobbade som soldat, men fick ingen lön på flera månader. Vi är sju i familjen och försörjer oss på min inkomst. Jag har försökt ta ströjobb, har lånat pengar av släktingar, grannar och av affärerna här omkring. Men min skuld är nu så stor att jag inte kan betala tillbaka. Ingen vill längre låna ut pengar till mig. Kriget gör livet svårt för oss alla och matpriserna har skjutit i höjden, berättar Naser som idag får matstöd av PMU genom lokala partners. Han bor i en by i Jemen. Precis som miljontals andra jemeniter har han inte råd till mat för dagen.

För inte alltför länge sedan producerade Jemen mango och kaffe. Landet är känt för sin fina matkultur. Idag beräknas 20 miljoner jemeniter lida av hunger, hälften av dem är drabbade av extrem hungersnöd. 360 000 barn under fem år lider av akut undernäring.
– PMU arbetar intensivt för att förse så många som möjligt med mat. Genom våra kanaler in i landet når vi de allra värst drabbade, säger Madeleine Álvarez Ahlgren, humanitär koordinator på PMU.

PMU har funnits på plats i Jemen genom lokala partners sedan 1960-talet. Våra lokala partners jobbar med akut humanitärt stöd, men också med långsiktigt utvecklingsarbete. Genom akuta hjälpinsatser når man ut till byar där människor har extremt begränsad tillgång till mat, och genom det långsiktiga arbetet rustas befolkningen inför framtiden. De stora förlorarna i kriget är barn och ungdomar, de tvingas växa upp mitt i striderna och många berövas sin skolgång och bär på traumatiska upplevelser från kriget. PMU:s lokala partners är måna om att bygga en framtid bortom inbördeskriget. De ger därför möjlighet till utbildning genom alternativa utbildningscenter i områden där skolor har bombats sönder.
– Det är de unga som blivit mest påverkade av kriget. Många har förlorat hoppet för framtiden. Arbetslösheten är skyhög, det finns små möjligheter att kunna vidareutbilda sig, kan man inte få en anställning har man svårt att gifta sig. Genom att utrusta unga och bygga deras kapacitet i ledarskap, deras personliga kompetens, tolerans mot andra och konfliktlösning, så kan vi vara med och ge hopp till den yngre generationen, säger Hanna Toorell, regionledare för Mellanöstern och Nordafrika på PMU.

MATILDA NYAMAI