Val i Etiopien – Kristna parlamentariker utrustas utifrån bibeln

Det är tisdag eftermiddag, några dagar kvar till valet. Parlamentsledamoten Wanna Wake kommer precis från ett möte och om två dagar åker han till Kampala i Uganda på en konferens. Det är egentligen helgdag, Frihetsdagen, dagen då Etiopien blev fritt från italienarna, men till följd av det stundande valet är det en intensiv period för de flesta parlamentariker som åkt hem till sina byar för att valtala och vinna väljare. Men Wanna har bestämt sig för att lämna sin post i parlamentet i september, han har suttit i nio år i budget- och finansutskottet för regeringspartiet EPRDF (Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front), och ska gå vidare och jobba som generaldirektör för regeringens Utvecklingsfond för Vattenresurser. Iklädd en mörkbrun kostym, vinröd slips och en brosch med ett politiskt budskap, slår han sig ner i ett café som ligger i ett hotell precis intill Bole Road i Addis Abeba.
– Som medborgare hoppas jag se ett utvecklat Etiopien, säger Wanna och fortsätter, med början i ett förändrat tankesätt, med väl genomtänkta beslut, ekonomisk och social utveckling. Etiopien har legat på en låg ekonomisk nivå i årtionden, jag hoppas att kommande regering kommer se till så att vi får social, ekonomisk och politisk utveckling. Wanna är koncentrerad när han pratar. Väljer sina ord noga. Han är väl medveten om att vägen för att hans dröm om ett utvecklat och stabilt Etiopien ska ta form, är lång och krokig.

Som Sveriges första biståndsland, har Etiopiens regering genom åren tagit emot mycket pengar till utveckling och fattigdomsbekämpning. Men på senare år har allt fler biståndsorganisationer också insett, att för att bekämpa den extrema fattigdom som många lever under, så måste man utkräva ansvar från landets politiska ledare. Det var därför ECFE med stöd från PMU för fyra år sedan började jobba med kristna riksdagsgruppen. Genom gruppen där Wanna Wake är ledare, har ECFE en unik ingång i att förändra synsättet kring dåligt ledarskap och korruption bland landets kristna toppolitiker. 121 parlamentsledamöter får varje vecka undervisning om god samhällsstyrning utifrån ett bibliskt perspektiv. Att vara ledare i ett land kantat med fattigdom och orättvisor är inte utan utmaningar och frestelserna är många, även för de kristna.  
– Vår kultur föreslår att närhelst du har en högre position så måste man vara korrupt, det förväntar sig samhället av dig. Familj och släktingar förväntar sig att du ska gynna dem. När du försöker agera demokratiskt, så anklagar de dig. Den typen av förväntningar sätter oss ledare i “hett vatten”. Korruption bör tacklas av samhället självt, menar Wanna.
Bredvid honom sitter Mulugeta Zewdie, Direktor för Påverkans- och fredsbyggande avdelningen på ECFE. Han berättar att det till och med finns uttryck som uppmuntrar ledare att ta pengar.
– Ett uttryck säger att “Om du får makt, då har du också möjlighet att få pengar. När du inte har makt, kommer du gråta om du inte tog chansen att ta pengar”, säger Mulugeta och skrattar åt det paradoxala i uttrycket. Det är just detta som Mulugeta och hans kollega Aster Lemma jobbar för att motverka i sitt arbete för ECFE. När de kom in och lyfte problemet med dåligt styre och korruption bland kristna ledare för fyra år sedan skakade det om många.
– Vi undervisar att man först och främst står till svars inför Gud. Detta har chockat många eftersom de sett det från ett politiskt håll och inte från ett kristet synsätt. De har trott att de ska stå till svars inför myndigheterna och inte inför Gud. Parlamentarikerna har berättat att de trodde att de bara stod till svars inför de politiska strukturerna, de har inte sett hur deras handlingar påverkas andligt, säger Aster Lemma.
– Vår undervisning är som en profetia som utmanar dem, tillägger Mulugeta Zewdie.

Mulugeta Zewdie hoppas att undervisningen som parlamentsledamöterna nu får, ska leda till att de inte tolererar orättvisor och dåligt styre.
– Jag hoppas att attityden bland kristna förändras och att de lever enligt bibeln. Att de ska hata korruption och vara goda exempel på god samhällsstyrning och att detta överförs till nästa generation.
För Wanna Wake är detta en prioritet, han menar att han tagit till sig undervisningen från ECFE och berättar att han idag har Jesus som sin största ledarförebild.
– Bibeln lär oss att en förebild för god samhällsstyrning och gott ledarskap är Jesus Kristus själv. Vi bör efterlikna honom och vara goda ledare. Början på god samhällsstyrning är att låta människor delta och inte påverka deras beslut, säger han, men medger att det inte kommer av sig självt.
– Av vår egen kraft blir vi inte demokratiska, det finns element av “odemokrati” inom oss.
– Det är en lång resa, tillägger Mulugeta, det kommer inte genom en generation, det är en lång process, man måste förändra människors attityd och tankesätt.