Våldet i Mali drabbar partners arbete

PMU:s arbete i Mopti-regionen i Mali måste avslutas på grund av att våldsamma attacker mellan väpnade grupper ökat i området. Det är för farligt för våra lokala partners EEADM att verka där just nu. Projektet utökas istället i två andra regioner.

Det är det PMU-stödda jämställdhetsprojektet som under flera år varit aktivt i bland annat Mopti-regionen i Mali som drabbas värst. Flertalet attacker utförda av olika grupper den senaste tiden gör att det är för farligt för PMU:s samarbetspartner EEADM att arbeta i området. Större och mindre grupper har beväpnat sig och attackerar både civila och militären, delvis på grund av en etnisk konflikt mellan två folkslag och delvis på grund av jihadism.
I oktober 2019 reste projektledaren i Mopti, Safiatou Tinta, till Bamako för att delta i en workshop. Hennes buss var den sista som kunde lämna staden den dagen då ungdomar spärrade av vägen och brände bildäck. Nu har EEADM valt att helt avbryta arbetet i Mopti-regionen.
– De kommer att utöka sitt arbete i regionerna Segou och Koulikoro istället. Där arbetar man också sedan flera år tillbaka och kommer nu att kunna nå fler människor då man stänger ner aktiviteterna i Mopti-regionen, säger Eva Skog, regionkoordinator för Västafrika, PMU.

Strider har pågått i Mali sedan 2012 då separatistgrupper i norr och jihadister gjorde uppror i landet. Sedan dess har tusentals civila och militärer dött i det konfliktdrabbade landet. Det uppger Reliefweb.

* EEADM står för Eglise Evangélique des Assemblées de Dieu du Mali Bamako.

MATILDA NYAMAI