“Varje dag är en utmaning”

Den äldre kvinnan i operationssalen ligger upp­ spänd i den mest förnedrande position man kan tänka sig. Hon är en av tusentals kvinnor som drabbats av konflikterna i kongo och ska i dag opereras. Cevi Kabala, läkare som specialiserat sig på gynekologi, är en av dem som kan hjälpa henne. Vi har följt henne en dag på jobbet.

Cevi Kabala har jobbat som läkare på Panzisjukhuset i tio år. Hon arbetar på Survivors of sexual violence-avdelningen (SSV) där bland annat kvinnor som utsatts för sexuellt våld får vård. Här görs fyra till fem operationer om dagen innan strömmen stängs av klockan två. Just nu väntar två kvinnor på varsin brits i operationssalen.

– Hit kommer flickor och kvinnor i alla åldrar. Det värsta jag har sett är när barn under fyra månader kommit hit efter att ha utsatts för sexuellt våld. Våldsförarna bryr sig inte om ålder, det ger sig på vem som helst, säger hon uppgivet. Det traumatiserar ju även oss som jobbar här, det är så svårt att förstå hur någon kan göra så.

På Panzisjukhuset jobbar man efter en holistisk modell där mötet med kirurgerna och operationen bara är en del av den hjälp kvinnorna får. Redan vid inskrivning träffar de en socialassistent som kopplas in på deras fall och sedan hjälper dem genom hela vistelsen. På området finns även psykologer som de kan träffa regelbundet.

– Här jobbar vi med hela kvinnan. Det är lika viktigt att stärka hennes självkänsla som att reparera hennes kropp. Om vi har sjuka som inte vet hur de ska uttrycka sig får de genomgå psykoterapi först. Då förstår vi deras problem och vet vilken typ av behandling de behöver och kan hjälpa dem på rätt sätt, berättar Cevi.

Det luktar starkt av desinfektionsmedel i operationssalen. Alla lampor riktas mot kvinnans underliv och Cevi och dagens kirurg koncentrerar sig på operationen. De pratar tyst om vad de ser. Vi som står på andra sidan skynket ser blodiga instrument läggas på sterila fat. Det är bekymrade ögon som granskar den äldre kvinnan på britsen.

– Den största utmaningen vi möter här är att kvinnorna oftast inte kan återvända hem när de fått sin behandling, de är så rädda att bli utsatta igen. Det är inte heller ovanligt att samma personer kommer tillbaka till oss efter några månader, säger Cevi uppgivet.

Ett annat stort skäl är skammen och stigmatiseringen kring sexuellt våld. Det är ett effektivt vapen i konflikternas Kongo eftersom det splittrar familjer när kvinnan, som oftast är navet i familjen, skadas och sedan inte kan återvända hem. Landet har också länge härjats av våld, korruption och fattigdom där den instabila politiska situationen lett till utbredd fattigdom som i sin tur även skapar civila förövare. En ond cirkel där två miljoner kvinnor och flickor drabbats.

Under våra dagar i Kongo möter vi flera starka kvinnor som jobbar för kvinnors rätt i Kongo. En av dem är doktor Cevi, en annan Solange Kasiba. Som ung mötte hon en dag en fyraårig flicka, gråtande och blodig, som nyss hade blivit våldtagen. Det fick henne att bestämma sig för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Idag är hon ledare för Bucop, DR Kongos motsvarighet till PMU. I sitt arbete jobbar hon mycket med att uppmuntra kvinnor att gå från att vara offer till att bli aktörer.

– Tidigare hade kvinnorna mycket kraft, men kvinnor som har blivit utsatta för våldtäkt förlorar den kraften, säger hon. De blir passiva och drabbas av skam, rädsla och utstötthet. Våldtäkten berövar dem deras värdighet. Men jag vill ge kvinnorna tillbaka deras kraft och hjälpa dem att se att det inte är deras fel.

Efter operationen går vi ner en trappa till bakgården där det är lunchdags och full aktivitet bland kvinnorna som lagar mat i stora kittlar. Cevi möts av glada leenden när hon visar runt på området.

– Jag började jobba här för att jag kände ett kall att hjälpa sjuka, särskilt kvinnor. Jag föredrar att hjälpa kvinnorna med deras problem för de är mycket mer försummade och mitt uppdrag i livet är att hjälpa dem – mina vänner.

Johanna Litsgård Lebourne, artikel i PMU-tidningen

Stötta kampen för fred i Kongo!

VAR MED I KAMPEN FÖR KONGOS KVINNOR

Ge en gåva

Engångsgåva
Bli månadsgivare
Ge som företag

ANDRA SÄTT ATT GE

Plusgiro
900050-6
Märk din gåva “Kongo”

swish
Skicka din gåva till 9000506, märk gåvan “Kongo”.

swish
Sms:a: Kongo till 72 980 för att ge 100 kr.

Besök vår shop och köp en gåva som förändrar liv!