Varma vinterkläder till irakiska flyktingar

Av de drygt 860 000 internflyktingar som flytt undan terroriströrelsen IS till den kurdiska delen av Irak, har omkring 500 000 tagit sin tillflykt till Dahuk-provinsen mot gränsen till Turkiet. I detta bergsområde blir det vintertid mycket kallt, och en stor del av familjerna som flytt lever under mycket enkla förhållanden i tält, ofärdiga byggnader eller skolor. Därför förmedlar nu PMU stöd till vinterkläder och annan utrustning, genom samarbetspartnern Tearfund.

En av dem som får hjälp är Ammar, en läkare som bodde i Sinjar innan han tvingades fly sitt hem, tillsammans med sin familj på 12 medlemmar. Vänner varnade honom via sociala medier om att IS kom allt närmre.

– De sade:” Detta är verklighet, det är inte en film “, berättar han för Tearfund.

Tack och lov hann han och hans familj fly staden innan IS intog den. Men andra familjer i Sinjar var inte lika lyckligt lottade.

– En del människor trodde inte att IS skulle komma, säger Ammar. Det var många som stannade kvar för att ta hand om sjuka anhöriga som inte kunde resa.

Ammars familj lämnade alla sina ägodelar, och tog bara mat och vatten med sig. De flydde, först till fots och sedan med bil, till Dahuk.

Liksom många andra, bor Ammar och hans familj nu i en skola. Hygienen och de sanitära förhållandena lämnar mycket övrigt att önska, och han är oroad över bristen på färskvatten och mat. Som läkare är han orolig att barnen ska bli undernärda om deras livssituation inte förbättras under de närmaste månaderna.

– Vi väntar, och vi hoppas att IS ska sluta, säger Ammar. Jag tror att det blir svårt att återvända till Sinjar igen eftersom alla hus är skadade och IS kontrollerar de omgivande städerna.”

PMU:s samarbetspartner Tearfund arbetar hårt för att hjälpa internflyktingar som Ammar. PMU stöder detta arbete, som under de närmsta tre månaderna ger 3000 internflyktingar möjlighet att köpa varma kläder, filtar, värmekaminer och bränsle så att de kan hålla värmen när väderförhållandena försämras.

För Ammar, är framtiden fortfarande oviss. Men han vet att folk lyssnar till hans berättelse och når ut för att möta hans grundläggande behov.

– Alla som har någon medmänsklighet är ledsna, säger han. Vi måste ha tålamod och möta våra problem.

Var med och hjälp familjer som tvingats fly från allt de äger!

För att ge ditt stöd:

Gå in HÄR och välj “Drabbade i Irak”
Plusgiro 90 00 50-6 märkt “Drabbade i Irak”
Sms:a IRAKAKUT till 72980 för att ge 50 kronor eller IRAKAKUT100 för att ge 100 kronor.

Läs mer HÄR

PMU har varit på plats i Irak, läs en ögonvittnesskildring om de svåra förhållandena HÄR