Vasaloppsdeltagare uppmanas åka för utsatta i Irak

Ska du åka Vasaloppet i år? Vill du förena nytta med nöje? PMU och Sport for Life går nu ut och uppmanar deltagare att använda sitt skidåkande för att stödja kampanjen ”Efter IS”.
– Det är viktigt att visa på hur idrotten kan vara ett sätt att ta ett större socialt ansvar både i Sverige men även utomlands, säger Johan Lagerbeck, verksamhetsledare för Sport for Life.

I en gemensam satsning uppmanar nu ​PMU och ​Sport for Life alla som ska åka Vasaloppet, Tjejvasan eller Öppet spår att starta en “Egen insamling” via Facebook eller PMU:s hemsida och stödja PMU:s humanitära kampanj för de som överlevt IS intåg i Irak.
– Just nu har vi en kampanj, ”Efter IS”, som riktar sig till vårt humanitära arbete. Många har tränat hårt för Vasaloppet, här finns ett tillfälle att åka för en god sak, att förena nytta med nöje, säger Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU.
För att delta kan man börja med att anmäla intresse till PMU.
– Man kan starta en ”Egen insamling” och vi kan bistå med material kring kampanjen. Sedan ser vi fram emot att få följa er träning och när ni åker, via sociala medier, säger Johanna.

Johan Lagerbeck, verksamhetsledare för Sport for Life, hoppas att många tackar ja till att åka till stöd för kampanjen.
– Kortsiktigt hoppas jag att insamlingen ska bidrar med en bra slant till de som överlevt IS. På längre sikt hoppas jag detta är startskottet på en rörelse av människor som inte bara tränar och tävlar för sig själva utan som vågar lyfta blicken och ser vad man kan göra för andra.
För Sport for Life är PMU en naturlig samarbetspartner.
– PMU har lång erfarenhet och har visat sig vara effektiva med att förmedla resurser in i situationer där många andra biståndsorganisationer inte når ut, säger Johan Lagerbeck.

Foto: Vasaloppet, Henrik Hansson

MATILDA HECTOR