Wallström i P1: Alla verktyg måste till för att få slut på våldet mot kvinnor i Kongo

I ett inslag i Studio ett, P1, tas situationen i DR Kongo upp, med fokus på det utbredda sexuella våldet i landet. Ett inslag från en tidigare intervju med Dr Dennis Mukwege finns med, där han berättar personligt om sitt arbete för kvinnor vid Panzisjukhuset. Även Margot Wallström, FN:s tidigare representant när det gäller sexuellt våld i krig och konflikter, intervjuas.

På frågan vilken effekt beslutet i FN:s säkerhetsråd om att det sexuella våldet är ett krigsbrott fått, svarar hon:

– Säkerhetsrådet har flyttat frågan på sin dagordning och även antagit resolutioner som är viktiga för att få slut på straffrihet.

Förövarana är mer synliga i dag menar hon:

– Det har varit många fler rättegångar där också soldater från den nationella armén stått anklagade och det är ett väldigt viktigt steg framåt. Men den politiska viljan måste också finnas Ä regeringen måste ta sitt ansvar fullt ut.

Att säkerhetsrådet nu säger att man är beredda att ta till alla sina verktyg , inklusive aktioner mot förövarna där de namnges på en lista, är ett viktigt steg framåt, menar Wallström, men FN kan göra mer:

– De kan se till att fatta beslut om sanktioner. De måste ta till alla sina politiska instrument för att uppmärksamma detta och fortsätta att sätta press mot ledarna runtom i världen. Det här är inte en kvinnofråga det är en mänsklig rättighets-fråga. Dådet mot Denis Mukwege är ett mordförsök på den aktivitet och det engagemang som han visat i dessa frågor.

Lyssna till hela inslaget i P1 här