Ytterligare en utmärkelse för Mukwege

Dr Peter Piot, ordförande i King Baudouin Foundation och chef för London School of Hygiene & Tropical Medicine, sade: “Denis Mukwege är en av Afrikas stora humanisterna vars arbete är en källa till hopp och inspiration för människor över hela den afrikanska kontinenten. Genom sitt arbete som läkare och advokat, skiner Denis Mukwege som en spotlight på en av de mest genomgripande och skadliga kränkningar av mänskliga rättigheter i världen – våld mot kvinnor. Hans hängivenhet och engagemang i denna fråga är en perfekt passform med värdena av priset. “

Denis Mukwege tog emot priset på Kungliga Slottet i Bryssel, vid en ceremoni i närvaro av kung Albert II och drottning Paola av Belgien och andra ansedda gäster som Margot Wallström, FN:s särskilda representant för sexuellt våld i konflikter.

“Det är ett privilegium och en ära för mig att ta emot Kung Baudouin International Development Prize. Det viktigaste för mig med detta pris är att få möjligheten att berätta om den kritiska situationen för dessa kvinnor och att vi behöver vidta åtgärder. Vi kan inte riskera att bli tysta i denna orättvisa. Att förstöra kvinnor innebär att förstöra liv, sade Denis Mukwege vid priscermonin.

King Baudouin International Development Prize grundades 1978 för att erkänna och stödja pionjärer som har gjort enastående bidrag till att lösa viktiga utmaningar och främjar sociala framsteg i utvecklingsländerna. Pristagaren erhåller 150 000 Euro och möjlighet att träffa ledare för viktiga internationella organisationer som Världsbanken, FN och EU. Tidigare mottagare av priset är Ousmane Sy och Paulo Freire.

Denis Mukwege är chefsläkare på Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo. Denis Mukwege är en frukt av svensk pingstmission. Hans far var pastor i Cepac, den församlingsrörelse på 800 000 medlemmar som grundades av svenska pingstmissionärer i början av 1920-talet. Denis Mukwege gick i missionens skolor. Han studerade till läkare och gynekolog med hjälp av stipendium från PMU. Och arbetet med de sexuellt utsatta kvinnorna, som inte bara gett honom Olof Palme-priset utan också FN:s människorättspris och utnämningen till Årets afrikan. Arbetet sker inom ramen för ett PMU-projekt finansierat av EU:s biståndsorgan Echo och Sida.

Läs mer om arbetet i Kongo: www.pmu.se/kongo