Zuhrah i Irak får hjälp att hålla sina barn varma i vinter

Zuhrah har fyra barn under sex års ålder – en utmaning för vilken mor som helst. Men att ta hand om dem blev oändligt mycket svårare när de var tvungna att fly från sitt hem i somras.

Zuhrah och hennes familj hörde till dem som lyckades fly från terroriströrelsen IS attacker i augusti. De flydde till den kurdiska regionen i Irak, men kunde inte hitta någon annanstans att bo än en ofärdig byggnad utan fönster eller dörrar.

Babyn Basilika är bara nio månader gammal, och den hårda vintern närmar sig snabbt. Zuhrahs make har inte kunnat finna arbete, och de kämpar för att försörja sina barn.

Zuhrah berättar att deras största behov är vinterkläder och kaminer. Genom PMU:s insamling har pengar kunnat förmedlas till samarbetspartnern Tearfund som nu hjälper Zuhrah och hennes familj att överleva den stränga vinterkylan.

– Detta är den första riktiga hjälp vi fått sedan vi kom till Dahuk, säger Zuhrah.

Det börjar bli kallt i Irak, men Najid, en annan av internflyktingarna, hade bara en t-shirt att ha på sig fram till förra veckan. Han och hans familj flydde för sina liv när IS styrkor anföll Sinjar. Det fanns lite tid att tänka, än mindre för att packa.

Tearfunds team i Irak jobbar mot klockan för att hjälpa flyktingfamiljer som Zurah och Najid innan vintern sätter in på allvar.

Ungefär hälften av de 1,9 miljoner människor som drivits på flykt genom konflikten i Irak har tagit sin tillflykt till den norra kurdiska regionen, där vintertemperaturen kan sjunka till långt under noll. En del har tagit sin tillflykt till skolor och kyrkor, vissa trängs i små lägenheter och hus, men andra tvingas vistas ute i det fria.

Med stöd av PMU har Tearfund nu i november påbörjat insatsen för att bistå 3 800 av de mest utsatta människorna så att de kan köpa vad de behöver för att överleva vintern Ä kläder, filtar, annan vinterutrustning, samt värmekaminer och bränsle.

* Namnen i texten är fingerade

Text: Tearfund och PMU

_____________________

Var med och hjälp familjer som tvingats fly från allt de äger!

För att ge ditt stöd:

Gå in HÄR och välj “Drabbade i Irak”
Plusgiro 90 00 50-6 märkt “Drabbade i Irak”
Sms:a IRAKAKUT till 72980 för att ge 50 kronor eller IRAKAKUT100 för att ge 100 kronor.

Läs mer HÄR