• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till DR Kongo

Hundra år av samarbete med DR Kongo firades stort

För hundra år sedan kom de första svenska pingstmissionärerna till DR Kongo. Församlingsrörelsen CEPAC bildades som idag är en stor social aktör i landet. Den 9 oktober anordnar PMU och Smyrnakyrkan i Göteborg en jubileumskväll där vi minns tillbaka på åren som varit. Jubileet direktsändes i webb-tv.

I år är det hundra år sedan den första svenska pingstmissionären kom till östra DR Kongo.
Man formade en församlingsrörelse som 1960 togs över av ett nationellt ledarskap som startade det som idag heter CEPAC. Rörelsen har en miljon medlemmar och är en viktig social aktör i landet. Utöver 700 enskilda församlingar, utför CEPAC ett omfattande socialt arbete genom sina 1772 grundskolor och gymnasieskolor, 33 sjukhus och 312 hälsokliniker. Det finns också universitet med fem fakulteter med fokus på medicin, ekonomi, agronomi, sociologi och teologi.

 

– Våra skolor har försett landet med ministrar, parlamentsledamöter, senatorer och provinsguvernörer. Flera av CEPAC:s representanter har fått sin utbildning vid skolor grundade av svensk pingstmission, säger Mateso Mouke, ledare för CEPAC.

 

Kyrkan har genom åren bidragit till mycket samhällsutveckling och är en stor förändringsaktör i landet. Östra DR Kongo där vi är verksamma är hårt drabbat av konflikter. Det märks i arbetet som CEPAC utför. Kyrkor finns i många utsatta byar och får genom sina sociala insatser hantera konsekvenserna av konflikterna.

 

– När man besöker DR Kongo är det uppenbart att kyrkan är helt avgörande för att vi ska se en positiv utveckling. Med sitt enorma nätverk bland både de mest utsatta och olika makthavare, och med det stora förtroende man åtnjuter, är man en nyckelaktör för både fred, rättvisa och jämställdhet, säger Niclas Lindgren, direktor på PMU.

 

En av de mest kända rösterna inom CEPAC är 2018-års fredspristagare Denis Mukwege som i sin roll som gynekolog och chefsläkare på Panzisjukhuset, tillsammans med sin personal, blivit känd för sitt arbete med patienter som utsatts för sexuellt våld. Man vårdar dagligen mellan fem och sju patienter för våldtäkt.

 

Den 9 oktober hölls en jubileumskväll i Smyrnakyrkan i Göteborg där vi gjorde en tillbakablick på samarbetet det senaste århundradet. Kongoleser och svenskar som varit verksamma i DR Kongo berättade då om sina erfarenheter.

 

Den tidigare missionären Daniel Halldorf intervjuades tillsammans med missionshistorikern Gunilla Nyberg Oscarsson och författaren Birger Thuresson. Tidigare utrikesminister Margot Wallström och fredspristagaren Denis Mukwege framträdde digitalt. Det var också musik av kongolesen Gift Blessing, känd från Talang, Edu Bumba och Urban och Carina Ringbäck. Kvällen arrangerades av PMU och Smyrnakyrkan i Göteborg som i många år varit trogna samarbetspartners med CEPAC.

 

– Det var en fantastisk kväll när vi tillsamman kunde glädjas åt vad som har hänt i DR Kongo under dessa hundra år, säger Agneta Kuhlin, koordinator Smyrnakyrkans Internationella arbete.

 

Kvällen sändes på TBN Nordic.


MATILDA NYAMAI