• Din varukorg är tom
Till shopen

Flyktingar i världen och Humanitära kriser

Humanitära kriser och behovet av hjälp fortsätter att öka världen över. Vi arbetar hårt för att stötta de som drabbas, men resurserna räcker inte till. Här kan du vara med och bidra!

Humanitära kriser och behovet av hjälp fortsätter att öka världen över. Vi arbetar hårt för att stötta de som drabbas, men resurserna räcker inte till. Här kan du vara med och bidra!

Ge en gåva
Lär mer om PMU:s arbete

Behovet av humanitärt stöd i världen just nu

 

Ukraina

Behoven av både akuta samt långsiktiga insatser i Ukraina och i omkringliggande länder är stora. Hjälp kommer att behövas under lång tid framöver. Vill du läsa mer om vårt arbete i Ukraina kan du klicka här.

 

Etiopien

I Etiopien pågår just nu en klimatkris med extrem torka samtidigt som landet skakas av konflikter, stor osäkerhet och sjukdomsutbrott . Många riskerar att drabbas av hungerkris och stora insatser behövs redan nu för att undvika en svältkatastrof. Just nu är 25,9 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd, varav 4,2 miljoner är internflyktingar.

 

Mauretanien

Miljontals människor har drabbats av extrem torka och hungerkris i Mauretanien och i kombination med pandemin har detta lett till den värsta situationen på tio år. Det behövs stora humanitära insatser för de 1,2 miljoner människor som drabbats.

 

Jemen

Miljontals barn och familjer är på flykt från inbördeskrigets bombattacker och flyganfall i Jemen Detta innebär att 20,7 miljoner människor är i behov av stöd för att överleva och 17,4 miljoner människor drabbas av svår matosäkerhet.

 

Sydsudan

Den snabbast växande humanitära krisen i Afrika pågår just nu i Sydsudan där 2 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. Svår torka och stora översvämningar i olika delar av landet har orsakat hungersnöd och rapporter visar att 1,3 miljoner barn är akut undernärda. Men bidragande orsaker är också, sjukdomsutbrott och våld. Behovet av humanitärt stöd är stort och 8,9 miljoner människor är i behov av stöd.

 

DR Kongo

Decennier av konflikt och oroligheter har tvingat omkring 5,6 miljoner människor på flykt i DR Kongo. Miljontals fler drabbas också av svår hunger, vattenbrist, sjukdomar och våld. Människor står inför en allvarlig humanitär kris. Många kvinnor och även barn är väldigt utsatta då det är vanligt att de utsätts för sexuellt våld.

 

KÄLLOR: UNHCR, OCHA, Global Humanitarian Overview, statistik från 2020-2021.

Q&A