• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Miljö

Partner rustas för kommande klimatkriser

Under teman som ”resiliens”, klimatförändringar och konflikt samlades Svenska missionsrådets partnerorganisationer från 10 länder till konferens i Togo. Bland dessa var sju av PMU:s partner representerade från DR Kongo, Burundi, Burkina Faso, Mali, Benin och Togo. Med resiliens menas motståndskraft att hantera klimatförändringarna.

 

– För en del var konferensen en total ögonöppnare. Och för andra, som redan arbetar med frågorna, var det en chans att nätverka och byta erfarenheter och få praktiska analysverktyg i sitt arbete, säger Eva Skog, programansvarig för Västafrika på PMU.

 

PMU stod med som medarrangör till Svenska missionsrådets tredje regionala partnermöte som alla har haft samma tema.

 

– PMU inkluderade också frågan om fredsbyggande komponenter eftersom det i våra partnerländer är tydligt att klimatförändringarna orsakar exempelvis brist på vatten, odlingsbar mark. Detta leder i sin tur till konflikter mellan olika grupper, berättar Eva Skog.

 

Konferensdeltagarna var även på studiebesök på en pedagogisk jordbruksgård där man testar olika metoder för hållbart jordbruk. Gården arbetar också för att bevara den biologiska mångfalden och har skapat en fröbank från växter och träd som riskerar att utrotas.

 

– Under studiebesöket blev det så tydligt hur arbetet med biologisk mångfald också hänger ihop med planetens och mänsklighetens överlevnad. När någon art försvinner skapar det allvarliga kedjereaktioner som påverkar andra växter, djur och oss människor, säger Eva Skog.

 

Under konferensen undervisade Silva Ferretti, frilanskonsult med mångårig kompetens inom utvecklingsarbete och humanitära insatser, om hur ett samhälle och dess aktörer kan förbereda sig inför katastrofer. Hon menade att det är viktigt att inventera den motståndskraft som finns och vilka förebyggande åtgärder man kan vidta. Hur stark motståndskraft ett samhälle har mot kommande klimatkriser beror bland annat på vilken kunskap som finns hos befolkningen, hur miljön ser ut, vilket socialt (t.ex stöd från släkt och vänner) och materiellt kapital som finns, hur inkomst samt sparande ser ut hos befolkningen, institutioners och myndigheters kapacitet och hur det fysiska, psykiska och andliga välmåendet ser ut.

 

Förutom fortbildning och konkreta verktyg framåt i kampen mot klimatutmaningarna gav konferensen nya idéer om nationella samarbeten mellan organisationer för att öka kunskapen och påverka myndigheter i rätt riktning.

 

– Många av deltagarna såg behoven att starta ett nationellt nätverk. Det finns mycket att vinna på att samarbeta med varandra i den här frågan, säger Eva Skog.

 

Läs mer om hur du kan vara med och investera i klimatet och hjälpa fler att klara klimatutmaningarna: https://pmu.se/miljo/investera/

 

Foto: Kern Agard, ADRA Togo