• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Fredspristagaren Mukwege till Stockholm i januari

Nobelpristagaren, pingstpastorn och doktorn Denis Mukwege får tillsammans med andra internationella gäster stort utrymme när svenska pingstpastorer och gäster från hela världen möts i januari. Den årliga konferensen förvandlas till Pingst Pastor International.

 

– Mukwege är en profetröst som talar om kyrkans roll i denna arma värld, med all dess orättvisa och nöd. Men som få lyckas han ge hopp och stå upp för de slagna, säger Pingsts föreståndare Daniel Alm.

 

Svensk pingströrelse har relationer med omkring hundra länder i världen. Dessa relationer har i huvudsak burits av missionärerna. Antalet svenska missionärer har sjunkit från som mest ett tusental till cirka 150 men det finns stora pingströrelser i många länder.

 

För att få en förnyad internationell struktur skapades Pingst International. Församlingarna bedriver mission och de gemensamma organen stöttar detta och bygger strukturer är tanken.

 

Bygger nätverk med världens olika pingstsamfund

Pingst International har identifierat fyra tematiska spår. Ett av dem är ”Relationer i världen”, att bygga nätverk mellan svensk pingströrelse och pingstsamfund i andra länder, bland annat genom ”Memorandum of understanding” (MOU). Daniel Alm beskriver det som ett ömsesidigt erkännande av en relation. Tanken är att det kommer signeras ett antal sådana i konferensen i januari.
– Nätverkandet är viktigt och det har lett till tanken att det någon gång vore fantastiskt att samla så många som möjligt, säger Daniel Alm.

 

Runt hundra internationella gäster

Svenska Pingst står för konferensarrangemanget med mat, logi med mera och församlingarna är värdar för de runt hundra internationella gäster som förväntas delta. Daniel Alm berättar att konferensen förhoppningsvis kommer att landa i två konkreta resultat:
– Det ena är vad vi kalllar ”The Stockholm Call”. Det blir som ett upprop och det ansluter till en tioårsperiod, ”The decade of revival 2023- 2033” som ett stort antal internationella pingstnätverk
deklarerat. Ett upprop om bön och en önskan att ge inspiration.
– Det andra är att vi som möts i Stockholm fortsätter hålla kontakt, i huvudsak digitalt men kanske längre fram i ytterligare fysiska samlingar.

 

Kraftsamling för att sprida hopp

Just nu finns nog ett uppdämt behov av att mötas fysiskt efter de två år där vi varit väldigt begränsade.
– Jag hoppas konferensen blir en kraftsamling för de kommande tio åren, för att sprida hopp.

 

Nyss hemkommen från Världspingstkonferensen i Seoul konstaterar han att Pingst tillhör en stor växande, stark andlig och social rörelse.

 

Text: Hasse Boström