• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Första kvinnan i topposition inom Pingst i östra Afrika

Det blev en historisk dag när Jane Angom, den 25 april, blev vald till National secretary  (motsvarande generalsekreterare) inom pingstsamfundet PMUC i Uganda. Med ett överväldigande stöd under det årliga rådslaget blev hon den första kvinnan bland Ugandas kristna samfund samt den första kvinnan i hela östra Afrika inom pingströrelserna att få denna titel. Valet kan beskrivas som ett stort framsteg för jämställdhet mellan män och kvinnor i Uganda.

 

– Jag ställde mig till förfogande inför valet och med Guds nåd så fick jag ett överväldigande stöd, säger den nyvalda ledaren Jane Angom till PMU.

 

Som National secretary, motsvarande generalsekreterare, är hon nu en av pingstsamfundets (PMUC) främsta ledare strax under biskopen som är den ytterst ansvarige. Den verkställande ledningsstyrelsen består av fem personer. Jane Angom är demokratiskt vald under en period på fem år. Under nomineringsprocessen inför valet var det ingen som valde att nominera någon annan än Jane Angom.

 

– Det markerar det starka stöd som hon arbetat fram under åren, berättar Allan Ekstedt missionssekreterare från Pingstkyrkan Eskilstuna som var på plats under rådslaget i Uganda.

 

Jane Angom var den första kvinnliga styrelsemedlemmen som röstades in för åtta år sedan. Därefter blev hon vald till vice generalsekreterare för tre år sedan och nu till generalsekreterare. Hon har länge varit en stark företrädare för kvinnors och flickors rättigheter i Uganda. Tillsammans med andra kvinnor inom pingstsamfundet har hon arbetat hon för att sätta frågor som jämställdhet, kvinnligt ledarskap och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på agendan.

 

– Vi har fler kvinnor än män i vårt land och även bland våra medlemmar. Därför är det också viktigt att kvinnor finns med vid beslutsborden. Kvinnor kommer med ett annat perspektiv och andra prioriteringar vid beslut som är viktiga att ha med, säger Jane Angom.

 

Uganda är ett patriarkalt samhälle vilket också har speglat verkligheten inom kyrkan. Men de senaste åren har pingstsamfundet PMUC drivit en progressiv förändringsprocess där allt fler kvinnor fått inflytande och uppskattning.

 

Jane Angom menar att kyrkan har stor möjlighet att påverka samhället som helhet. Kyrkans inflytande är stort. Ser människor ett annorlunda och positivt exempel i kyrkan kommer det påverka kulturen utanför också.

 

Pingstkyrkan Eskilstuna och PMU har samarbetat med PMUC och Jane Angom under lång tid och gläds därför över valresultatet.

 

– Ett stort grattis till vår kollega Jane Angom från Uganda som i veckan med stor majoritet valdes till den lokala pingströrelsens generalsekreterare. Att PMUC väljer en kvinna är stort, inte bara för Uganda och Afrika, men även för pingströrelsen globalt. Jane Angom är kunnig och klok och visar alltid stor kärlek till sin nästa genom sitt arbete, säger Emma Elofson, landansvarig för Uganda inom PMU.

 

Nyligen har flera kvinnodepartementet inom pingstkyrkorna i Östafrika bildat ett nätverk för samverkan för att stötta kvinnor till ledarskap. Jane Angom och Uganda har varit ett av de drivande länderna i nätverket.

 

– Vi ser hur det nu tas initiativ från kvinnonätverk i flera länder i Östafrika för att stärka jämställheten inom kyrkan. Nätverkandet mellan samfund i olika afrikanska länder är oerhört viktigt för utvecklingen i frågan om kvinnligt ledarskap. Valet av Jane Angom som en huvudledare inom PMUC är ett föredömligt exempel som kan ge ringar på vattnet även i flera andra länder, säger Niclas Lindgren direktor för PMU.

 

[publicerad 2023-04-28]