Demokratiska republiken Kongo
I DR Kongo rasar interna konflikter och kampen om landets rikliga naturtillgångar drabbar befolkningen hårt. Situationen i landet kräver både humanitära insatser och ett långsiktigt utvecklingsarbete.
PMU är kanske mest känt för sitt arbete på Panzisjukhuset med den världskände chefsläkaren Denis Mukwege i spetsen. Tillsammans med sina kollegor vårdar han kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld. Utöver det driver PMU tillsammans med lokala samarbetspartners projekt inom hälsa, försörjning, demokrati och miljö.
Landet står inför enorma utmaningar men hoppet om en ljusare framtid lever hos befolkningen och även hos oss och våra samarbetspartner.
DR Kongo har länge härjats av våld, korruption och fattigdom. Under det senaste året har situationen i landet förvärras och hösten 2017 klassade FN Kongo som en av världens värsta humanitära katastrofer. 13,1 miljoner människor är i behov av akut hjälp för att överleva och två miljoner barn lider av undernäring. Det största problemet är den politiska och ekonomiska situationen i landet som leder till fattigdom. Fattigdomen i sin tur skapar det våld som ständigt eskalerar och som försätter framför allt kvinnor och barn i omänskliga situationer.
Sexuellt våld i konflikt
Soldater och rebeller använder sexuellt våld som vapen i striden om de enorma naturtillgångar som finns i landet. Den utbredda fattigdomen och de många konflikterna skapar även civila förövare, vilket leder till att det sexuella våldet inte längre är begränsat till vissa förövare utan sprider sig i samhället. Allt fler små barn blir offer för det sexuella våldet och tack vare skammen och stigmatiseringen kring sexuellt våld splittras familjer och samhällen när kvinnan, som oftast är navet i familjen, skadas och sedan inte kan återvända hem.
Läs mer om det sexuella våldet i Kongo här.
Konfliktmineraler
Tenn, volfraa, tantal,guld och en betydande mängd av världens kobolt. Metaller som behövs för att framställa vardagselektronik, men också en stor orsak till att våldet i Kongo kunnat fortsätta. Den i stora delar illegala och icke statligt kontrollerade utvinningen göder korruptionen i landet och försörjer till viss del rebellgrupperna, vilket bidrar till en laglöshet som har omfattande inverkan på den instabila politiska situationen i landet och som ökar våldet i samhället. I anslutning till utvinningen och handeln av Kongos mineraler finns barnarbete, sexuellt våld och oacceptabla levnadsförhållanden.
Svensk pingstmission har sedan 1920 bidragit till utvecklingen av den starka och växande kongolesiska pingströrelsen – Cepac. Den har idag cirka en miljon medlemmar och har därför en stor potential i att verka som en positiv förändringsaktör i samhället.
Utöver 700 enskilda församlingar så gör Cepac ett omfattande socialt arbete genom sina grundskolor, universitet, sjukhus, hälsocenter med mera och är därigenom en viktig social aktör i landet. Tillsammans med katolska kyrkan och nationella myndigheter bedriver Cepac majoriteten av hälsovården i Sydkivu.
Panzisjukhuset
I slutet av 90-talet var PMU med och byggde Panzisjukhuset i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo. Med den världsberömde chefsläkaren Denis Mukwege i spetsen vårdas kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld vid sjukhuset och man utför bland annat operationer av svårt sargade underliv, medicinering av sexuellt överförbara sjukdomar, psykologhjälp till traumatiserade offer och enkel yrkesutbildning för att ge möjlighet till framtida försörjning. Tack vare det arbete som utförs på Panzisjukhuset kan kvinnor få hjälp att komma tillbaka till livet på alla plan.
Läs mer om Denis Mukwege och arbetet vid Panzisjukhuset här.
Maison Dorcas – en plats för nystart
I DR Kongo kan våldtäkterna leda till stor skam och offren förskjuts ibland från sina familjer och kan inte återvända till sina byar efter sjukhustidens slut. För dem finns det PMU-stödda transitboendet Maison Dorcas där kvinnorna kan bo upp till ett år efter att de har blivit behandlade på Panzisjukhuset. På Maison Dorcas jobbar man holistiskt och de boende kan delta i inkomstgenererade aktiviteter och alfabetiseringskurser för att lättare kunna ta sig ut den fattigdom som många av dem lever i. Kvinnorna får också juridiskt stöd efter övergreppen.
Se när Jason ”Timbuktu” Diakité besökte Maison Dorcas tillsammans med PMU och mötte kvinnorna som trots brutala övergrepp sjunger om hopp och en ljusare framtid.
Badilika
Badilika är en del av Panzi Foundation som startades 2008 och arbetar förebyggande mot våldet i landet. Badilika betyder förändring och deras jobb går ut på att förklara och undervisa för människorna om hur man kan jobba för mer jämställdhet i sin vardag. Badilika-teamet jobbar både med undervisning och opinionsbildning, ibland via media, ibland med debatter och demonstrationer och ibland bara från en person till en annan.
Från och med våren 2018 är Badilika ett PMU-projekt.
Johanna Bergsten är vår regionkoordinator i Bukavu, DR Kongo.
För kontaktinformation, se här.

Exempel på projekt

Stöd till kvinnor på Maison Dorcas
Projekt: 14517031 Huvudområde: Hälsa Geografiskt område: Sydkivuprovinsen, DR Kongo Finansiär: Sida Samarbetspartner: Bucop/Cepac Handläggare: Therese Svensson

Överlevarna får vård på Panzisjukhuset
Projekt: 14516051 (SSV-projektet) Huvudområde: Hälsa Geografiskt område: Projektets upptagningsområde av patienter utgörs främst av de två Kivuprovinserna i DR Kongo med fokus på Panziområdet, Bukavu, Syd-Kivu. Finansiär: Pingst Int. Samarbetspartner: Bucop (Cepac) Huvudområde: Hälsa Handläggare: Therese Svensson

Funktionshindrade – gömda och glömda
Projekt: 14515031 Huvudområde: Försörjning Geografiskt område: Nord- och Syd-Kivu (DR Kongo) Samarbetspartner: Bucop (Cepac) Finansiär: Sida är med och finansierar detta projekt, vilket innebär att varje krona tiodubblas. Handläggare: Therese Svensson

Familjeplanering får fler barn till skolan
Projekt: 14515011 Huvudområde: Hälsa Geografiskt område: Nord- och sydkivu (DR Kongo) Samarbetspartner i fält: Bucop Finansiär: Arbetet har drivits i samarbete med Sida, vilket innebär att varje krona tiodubblats. Handläggare: Therese Svensson