Purity Resiato skulle göra vad som helst för att få tillbaka sin klitoris. När hon som barn könsstympades tänkte man inte ens tanken att det skulle vara skadligt. Genom ett gediget påverkansarbete i massajbyar i Olgulului i Kenya är pingströrelsen FPFK med i kampen för att få ett slut på könsstympningen i landet. På sina håll har hela byar nu upphört att könsstympa flickor.
Det är en solig dag. Vi befinner oss på savannen i massajland i Olgulului i Kenya. Bakom varje kulle och träd skymtar ett av världens högsta berg, Kilimanjaro. Här i byarna mellan sandiga, slingriga vägar bor massajerna, mitt bland vilda djur som elefanter, lejon och giraffer. Massajerna menar att de levt nära djuren så länge att de inte riskerar att bli angripna.
Ett 20-tal kvinnor har kommit inresande till Ngararambuni från byarna runtomkring för att träffa PMU och några svenska journalister som är på besök för att lära mer om könsstympning. Vi har satt oss i skuggan under ett träd. Några sitter på plaststolar, andra på marken eller på traditionella massajpallar. En av kvinnorna går runt och serverar masala-te. Det är en förväntansfull stämning. Det fnittras och skojas.
”Var kan jag köpa en klitoris?”
30-åriga Purity Resiato är en av de modiga och mer frispråkiga i gruppen. Som en av påverkansaktörerna i området är hon van att tala inför folk.
– Om det finns en affär där de säljer klitoris, visa mig den i så fall så att jag kan åka dit och köpa en, säger hon.
Alla i gruppen skrattar. Men Purity menar vad hon säger. Hon är gift och har två barn. Smärtan vid barnafödandet var olidlig. Samlag med mannen blir bara en uppoffring.
– Jag känner ingenting när jag är intim med min man. Allt det fina kring ett äktenskap är borta. Klitoris som ska få mig upphetsad finns inte längre. Jag har aldrig upplevt en orgasm, berättar hon.
Purity Resiato var bara ett barn när hon könsstympades. Nu arbetar hon för att den skadliga traditionen helt ska upphöra. Foto: PMU/Matilda Nyamai
Låg avsvimmad i flera timmar
Purity var bara ett barn när hon könsstympades.
– Jag fick bo hos en omskärerska, vi kallar dem ”mormor”. Hon började med att nypa mig och förklarade att genom att nypa mig förberedde hon mig på smärtan jag skulle uppleva vid könsstympningen.
Omskärerskan hade ett rakblad i handen och uppmanade Purity att inte ställa till det för sig, för då skulle hon skämma ut sin pappa.
– Hon skar bort hela min klitoris. Jag blödde svårt och låg avsvimmad i flera timmar. De tog mig till sjukhuset, men det fanns ingen doktor där.
Smärtan Purity upplevde efter ingreppet var inte ens i närheten av omskärerskans nyptag, den var mycket värre.
– När jag kissade hoppade jag högt av smärta. Det var så infekterat, berättar hon.
Purity är inte ensam om sin upplevelse. En av fem kvinnor och flickor i Kenya mellan 15 och 49 år har könsstympats.
Området där hon bor är extra utsatt.
Kyrkan – en dörröppnare
För några år sedan , i en liten by några kilometer från Ngararambuni, inledde pingströrelsen Free Pentecostal Fellowship of Kenya (FPFK) kampen mot könsstympningen i Olgulului. Det var många som utsattes i området, men de var svåra att nå. För att uppnå förändring gick man genom den lokala kyrkan som hade goda relationer med människorna. Kyrkan bestod då av en grupp kvinnor som firade gudstjänst under ett träd.
– Kvinnorna i byn som jag hade kommit för att besöka berättade stolt om sin kyrka och att de gärna ville att vi skulle starta projektet, säger Abigael Naishorua Letuati. Hon leder FPFK:s arbete mot könsstympning i Olgulului som stöds av PMU och Sida.
Pastorn Oldonyo Le Mpaa har sedan start varit en dörröppnare i byarna. Hon har själv en berättelse om en flykt från
könsstympning.
– När jag var liten flicka försökte mina föräldrar tvinga mig att könsstympas, men jag rymde hemifrån och räddades av kyrkan. Detta har bidragit till att jag idag vågar utmana andra att stå upp för sanningen, förklarar hon.
Räddat många flickor
Sedan Oldonyo började jobba som pastor i kyrkan så har hon varit med och räddat många flickor i området och uppmanat dem att istället för att könsstympas och giftas bort, gå färdigt skolan. De åker även hem och pratar med flickornas föräldrar och övertygar dem om att låta flickorna få slutföra sina studier innan de gifter sig.
Hundratals kvinnor och män har ändrat åsikt
Innan FPFK började arbeta i Olgulului könsstympades 98 procent av flickorna. Sedan projektets start har fler än 200 kvinnor i distriktet valt bort könsstympning och hundratals kvinnor och män har ändrat åsikt om könsstympning.
– Idag gör vi allt för att få människor att förstå att det är ett skadligt ingrepp. Det finns inga fördelar med könsstympning. En flicka som inte är könsstympad får också väluppfostrade barn. Hon kan också bli gift. Det vi gjorde var dumdristigt. Vi har haft många skadliga traditioner som vi lämnat bakom oss, men könsstympning är en av dem som tyvärr fortfarande existerar, säger Purity Resiato, FPFK:s påverkansaktör i området.