Ge bort en julklapp som gör skillnad!
  • Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till DR Kongo

Fredspristagaren Denis Mukwege: ”Känslor är meningslösa utan handlade” 

När vi drömmer om utveckling och förändring pratar vi på PMU ofta om att vi måste jobba både ”bottom-up” och ”top-down”, samtidigt. Underifrån måste förändringsarbete som handlar om till exempel värderingar, kultur, vision, engagemang och mobilisering komma, samtidigt som vi måste vara med och påverka beslutsfattare, system, strukturer och lagar. Både civilsamhälle, politiska beslutsfattare, näringsliv och akademin behövs, i ett samarbete, om vi ska komma någonstans. Den gånga veckan har varit ett väldigt bra exempel på hur detta kan se ut.

 

Knivskarpt och utmanande budskap – till alla han möter

Doktor Denis Mukwege – läkare, författare, pingstpastor och människorättsaktivist – har fått många utmärkelser för sitt outtröttliga engagemang och sitt mod när det gäller att stå upp mot ondska och våld, och för våldsoffren i DR Kongo. Under veckan som gick besökte han Sverige och hans budskap var kristallklart, oavsett om han satt i morgonstudion, mötte utrikesminister Tobias Billström (M), företagsledare eller pastorer inom den globala pingströrelsen: Vi i omvärlden kan inte stillatigande se på när det kongolesiska folket lider till följd av den smutsiga brytningen av mineraler som vi alla behöver i telefoner, datorer och för den gröna omställningen.

 

Tidigt besök i SVT:s morgonstudio. Personal på plats i greenrom tackade doktor Mukwege personligen för hans outtröttliga arbete. Foto: PMU/Johanna Litsgård Lebourne

 

Det är en global utmaning som behöver ett globalt svar, där omvärlden sätter tryck på dem som på olika sätt står bakom eller legitimerar våld och övergrepp. ”Väst måste visa att det mänskliga värdet gäller överallt”, sa han bland annat i en intervju med DN, där han också konstaterar att män är underrepresenterade i allt arbete som rör kvinnor. Han lyfte även i sina samtal att jämställdheten är avgörande om vi ska se förändring, och hur ojämställdhet bidrar till våldet mot kvinnor, samt att vi måste bygga fred, tillit och tillsammans säkerställa att rättvisan segrar.

 

Kyrkan som samhällsaktör…

Det är väldigt uppmuntrande att i alla olika samtal höra om Mukweges enormt starka tro på kyrkans avgörande roll på marken som samhällsaktör, något han underströk i samtalet med Sidas generalsekreterare Carin Jämtin. Kyrkan är avgörande för att bygga fred, i arbetet för jämställdhet och demokrati, för att hålla landets ledare ansvariga, men också att genom olika insatser skapa hopp och framtidstro hos dem som lever i utsatthet och fattigdom.

 

Sidas Carin Jämtin tackade på Facebook för ett ”inspirerande och kraftgivande samtal” som ”gav kunskap om konfliktlösning, kvinnors rättigheter och arbete för att afrikanska länder ska ha del av vinsten från utvinning av metaller vi behöver till vårt uppkopplade liv.” Foto: Sida

 

… och dess politiska uppdrag

Han är också knivskarp i sitt budskap till kyrkans ledare: ”Kyrkan kan inte vara neutral när människor lider”. Att vara tyst inför orättvisor är också att tala, och att inte agera är också att agera. Kyrkan har ett politiskt uppdrag i en bredare betydelse. Det handlar enligt Mukwege om att ta ansvar i samhället ur ett moraliskt, ekonomiskt och socialt perspektiv, där vi bidrar till att bygga demokratin och skapa rättvisa. Kyrkan måste alltid stå tillsammans med dem som lider, och säkerställa att rösterna som ropar på förändring hörs, både på marken och på högsta politiska nivå.

 

Möte med utrikesminister Tobias Billström (M) tillsammans med representanter från Läkarmissionen. Foto: PMU

Inbjuden att tala på Pingst Pastor International

I sin predikan på pingströrelsens pastorskonferens, där han talade till 850 ledare från ett femtiotal länder, hörde vi såklart hans hjärta för sitt eget land. Men budskapet var större än så. Han talade om och till den världsvida kyrkan, och om de globala utmaningarna som möter oss idag. Krig och våld, flyktingströmmar, hungersnöd, korruption och dåligt ledarskap, diskriminering, övergrepp, fattigdom och ekonomiska orättvisor, själviskhet och självupptagenhet.

Och frågan som blir hängande i luften hos oss alla som lyssnade är: Står vi stadigt nog på de utsattas sida? Bidrar vi till fred och försoning, hopp och framtidstro, och utmanar vi de strukturer och system som håller människor i sitt grepp idag, oavsett om det handlar om våld mot kvinnor, barnen som är fast i slavliknande förhållanden i Kongos gruvor, flyktingarna från krigets Ukraina eller någon annan av världens alla orättvisor?

 

Under en intervju som PMU:s kommunikationschef Johanna Litsgård Lebourne höll i under Pingst Pastor berättade Mukwege att han inte stängt dörren till att kandidera till presidentposten i DR Kongo. ”Jag ber att Gud ska leda mig i den här frågan men jag har inte fått svar än.” Foto: PMU/Robin Ibanez.

 

Känslor är meningslösa utan agerande

Mukweges budskap är tydligt: känslor är meningslösa om de inte följs av handlande. Vi måste och vi kan göra skillnad, och hjälpa varandra att inte förlamas av utmaningarnas storlek, och rädslan vi kan känna inför det okända. Det är tillsammans vi är starka!

På frågan om vad som motiverar och driver honom svarar doktor Mukwege att det handlar om två saker: hans starka tro på Gud och hans tolkning av Guds uppdrag till oss, samt kvinnornas enorma styrka att komma igen, trots allt de varit med om. Om inte kvinnorna ger upp kan inte vi göra det.

 

Niclas Lindgren, direktor PMU