• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Praktikant

Nya praktikanten: Nyfiken på vad PMU faktiskt gör på riktigt 

HALLÅ DÄR KRISTINA FLORÉN, ny praktikant på PMU-kontoret i Stockholm under hösten 2024.

 

Vem är du?

– Jag heter Kristina och jag är praktikant på PMU. Jag bor i Linköping dit jag flyttade för kärleken och plugget. Jag har läst statsvetenskap och nationalekonomi och nu för att testa hur det är att jobba med bistånd så är jag på PMU:s kontor i Stockholm en termin.

 

Vad gör du som praktikant på PMU?

– Jag hjälper till med de tematiska frågorna: Jämställdhet, fred och demokrati samt miljö- och klimat. Just nu planerar jag en konferens i Togo tillsammans med ett gäng av PMU:s samarbetspartners och den konferensen kommer bland annat att handla om miljöfrågor och fredsfrågor. Jag tar även fram freds- och klimatmarkörer. Det är verktyg som används för att se hur stor grad ett projekt inkluderar dessa två teman och om projektet gör det så bra som vi vill. PMU har sedan i våras ett sånt verktyg för jämställdhetsfrågor och nu ska jag göra samma typ av verktyg men i två nya varianter för att få överblick över de andra tematiska frågorna. Det är väldigt spännande och kul!

 

Hur kommer det sig att du sökte praktik på PMU?

– Jag har alltid vetat om PMU. Jag kommer från kyrksammanhang i Herrljunga, och har därför alltid haft secondhandbutiken PMU Vårgårda nära. Men jag har aldrig riktigt förstått vad PMU:s internationella arbete verkligen handlar om. Så jag var nyfiken på vad PMU faktiskt gör på riktigt. Eftersom jag nu studerar så vill jag veta hur det jag har pluggat fungerar i praktiken. Och då tänkte jag på PMU och tänkte att ni nog vet hur det går till. Så jag hörde av mig och fick en praktikplats.

 

Hur upplever du att det är att arbeta med internationella frågor, har du lärt dig något nytt?

– Jag har lärt mig att det finns väldigt mycket förkortningar! Jag samlar nu på förkortningar och har typ fem-sex sidor i mitt anteckningsblock med bara det.

– Annars så lär jag mig att mycket handlar om att mötas på olika sätt i exempelvis workshops och konferenser på internationell nivå men också med alla våra lokala partner. Jag är förvånad över att arbetet är så ”hands-on”. Vi sitter verkligen och bokar biljetter och boenden, vi pratar och ringer personer på plats. Det tycker jag är bra. Jag gillar att vi inte bara sitter bakom en dator och skriver på något som någon annan långt bort ska behöva lösa. Samtidigt finns också en annan sida av arbetet när vi behöver skriva dokument på dokument som är både ordrika och ospecifika. Så jag har sett att arbetet innehåller båda de ytterligheterna.

 

Varför tycker du det är viktigt att unga vuxna ges möjlighet att göra praktik?

– Det beror på vilken typ av praktik. Gör man en internationell praktik tänker jag att det handlar om att det är viktigt att se att tron på Gud är så mycket mer än där vi har vuxit upp och det vi själva har sett. För mig var det jätteviktigt att få se olika församlingar, även om det var inom Sverige, och att få se att tron är större än det jag kommer ifrån. Det lärde mig att se att Gud har samma omsorg om oss alla, oavsett vad vi gör. Men en sån här praktik som jag gör nu, där jag lär mig ett yrke, tänker jag är viktig för att testa sin längtan eller (om man vill kalla det) kallelse. Var det verkligen det här jag ville göra? Var det här det jag tänkte? Det är ett sätt att få testa och se om det är rätt väg att gå.

 

Har du något tips till någon annan student som funderar över sin framtid?

– Nummer ett: Gör en praktik. Det är jättebra. Är du orolig över att du inte kan göra praktik inom din utbildning? Ta i så fall inte ut din kandidat direkt för du kan ofta lägga till en praktik i efterhand.

 

Vill du göra praktik på PMU?

Kontakta respektive avdelningschef för den avdelning som du är intresserad av och berätta mer om dig själv:

Johanna Litsgård Lebourne Kommunikations-, insamlings- och påverkanschef

Andreas Henriksson Programchef

Mats Hillerström Verksamhetschef Second Hand

Cecilia Severin Controller och avdelningschef ekonomi