Den 31 oktober kom slutligen beskedet från biståndsmyndigheten Sida. Som resultat av regeringens omläggning av det svenska biståndet står det nu klart att PMU får chans till eget direktavtal med Sida, men att nivån på biståndet begränsas mycket kraftigt. Från att ha fått 44 miljoner kronor per år kommer PMU att få ansöka om maximalt 5 miljoner per år.
− Det är positivt att PMU erbjuds att återfå ett direktavtal med Sida, men ändå extremt anmärkningsvärt att de väljer att endast kanalisera max 5 miljoner genom PMU. Och vi frågar oss varför. Med våra enorma nätverk och vår 60-åriga erfarenhet är vi en viktig internationell aktör och behövs i den globala kampen mot fattigdom och utsatthet. Det här kommer som ett hårt slag mot våra samarbetspartners i världen, och därför måste vi nu kraftsamla för att kunna fortsätta stötta de allra mest utsatta, kommenterar PMU:s direktor Niclas Lindgren.
Svensk pingströrelse har genom PMU fått Sida-stöd sedan 1965, och har därigenom varit en viktig del av svenskt bistånd i nästan 60 år.
− Att stå upp för de mest utsatta är inte bara en moralisk skyldighet, utan också en nödvändighet för att bygga en rättvis och hållbar värld. Genom pingströrelsens alla församlingar och PMU:s arbete ute i världen har vi möjlighet att göra skillnad på riktigt, att ge röst åt människor som i dag saknar inflytande och att tillsammans skapa en framtid där alla kan leva med värdighet och hopp. Nu är det viktigt att vi alla står upp och hjälps åt att skapa möjligheter för att fortsätta det arbetet, säger Pelle Hörnmark, föreståndare för Pingst FFS.
Den globala kyrkorörelsen som Pingst är en del av växer mycket snabbt och har enligt aktuell forskning stor potential att spela en viktig roll i samhällsutvecklingen, i det globala arbetet för rättvisa och fattigdomsminskning, liksom i arbetet med att bygga en demokratisk, jämställd och inkluderande kultur. I många av PMU:s samarbetsländer är det dessutom kyrkan som i hög grad ger människor tillgång till hälsovård och utbildning, och kyrkan möjliggör genom sin lokala närvaro snabba insatser vid katastrofsituationer.
− Vi vädjar om att församlingar och enskilda givare nu ska kraftsamla med PMU för att säkerställa att våra livsavgörande insatser i samarbetsländerna kan fortsätta. Varje person som aktivt väljer att skänka sina saker, handla i våra secondhandbutiker eller bli månadsgivare är med och skapar verklig förändring. Det kan handla om att välja bort en kaffe på stan, avstå från det där abonnemanget eller låta bli den extra tröjan. Varje församling som troget bidrar med sin insamling till vårt internationella arbete påverkar direkt förutsättningarna för de mest utsatta. Tillsammans kan vi göra skillnad – nu är det dags att agera!, säger Johanna Litsgård Lebourne, insamlingschef på PMU.
Det har sagts att vi som lever just nu är den sista generationen som kan bromsa klimatförändringarna, och den första som har kunskap och resurser nog för att utplåna den extrema fattigdomen. Om vi ska lyckas behövs en mångfald av aktörer och perspektiv. Inte minst är kyrkan och andra trosbaserade aktörer centrala.
− Människors tro är en mycket stark drivkraft för att förändra attityder och beteenden på alla nivåer i samhället. PMU anser därför att det finns ett viktigt mervärde i att förstå och beakta tro och religion i utformningen av effektivt utvecklingssamarbete. Vi är starkt kritiska till att Sida inte tycks ha tagit tillräcklig hänsyn till detta i sitt beslut om fördelningen av stöd till svenskt civilsamhälle, säger Niclas Lindgren.
PMU:s uppdrag står fast, oavsett Sidas beslut. Beslutet ger dock svensk pingströrelse och dess enorma nätverk i världen kraftigt försämrade förutsättningar.
− På kort sikt är det oundvikligt att verksamhet måste avslutas till följd av Sidas beslut, även om vi jobbar med en bredd av finansieringskällor till vår verksamhet. Det här gör oss både ledsna och frustrerade. Förändring tar tid och på många platser kommer vi nu behöva avsluta stödet till verksamheter som vi vet skapar reell förändring, säger Niclas Lindgren.
PMU fortsätter arbetet med att mobilisera mer egna resurser. På de flesta platser där PMU verkar har svenska pingstförsamlingar en långvarig relation med systerkyrkor och andra organisationer sedan flera årtionden. Ibland sedan över hundra år. Det ger PMU och våra nätverk en unik möjlighet att tillsammans nå områden och människor som få andra når.
− Kampen mot den extrema fattigdomen är inte vunnen, och vi behöver utifrån situationen och behoven i världen öka trycket i både insamling, second hand och resursmobilisering i våra samarbetsländer. Vi behöver också jobba på nya sätt, och etablera nya samarbeten med dem som vill åt samma håll som vi. Det som är nödvändigt är också möjligt, om vi gör det tillsammans, avslutar Niclas Lindgren.
Klicka här och bli månadsgivare idag!