• Din varukorg är tom
Till shopen

En hundradel för världen

I över femtio år har Sveriges riksdag stått bakom löftet att ge en procent av bruttonationalinkomsten (BNI) i bistånd. Nu vill några politiker ändra på det. Skriv på för att rädda biståndet!

I över femtio år har Sveriges riksdag stått bakom löftet att ge en procent av bruttonationalinkomsten (BNI) i bistånd. Nu går några politiker ändra på det. Skriv på för att rädda biståndet!

Skriv på namninsamlingen!

När omvärlden ropar kan vi inte vända oss inåt och sätta oss själva före fattiga och utsatta människor, före vår nästa. Coronapandemin, följderna av Ukrainakonflikten och klimatförändringarna handlar om människoliv. I Sverige har vi tidigare varit eniga om att vi kan avvara en hundradel av våra gemensamma resurser som bistånd. Därför har PMU tillsammans med Diakonia och Act Svenska kyrkan tagit initiativet till kampanjen ”En hundradel för världen”. Vi vill värna det löftet. Låt oss göra allt tillsammans för att Sverige ska fortsätta stå fast vid det.

 

I över femtio år har samtliga partier i Sveriges riksdag varit eniga om att ge en procent av vår bruttonationalinkomst till bistånd. Det svenska biståndet är en viktig del av kampen mot världens orättvisor och toppar år efter år listan över världens bästa länder på internationell utvecklingspolitik.

 

De allra fattigaste får betala

Men samtidigt som fattigdomen i världen nu ökar höjs politiska röster för att permanent minska biståndet, med argumentet att pengarna behövs på hemmaplan. Dessutom låter Sverige, ett av världens rikaste länder, på kort sikt nu också, de allra fattigaste betala för Migrationsverkets flyktingkostnader hemma genom att räkna av kostnaderna från biståndsbudgeten. Att ställa utsatta människor på det sättet mot varandra menar vi är oacceptabelt.

 

Vi har råd

Sveriges riksdag och regeringar har i ett halvt sekel stått upp för att ge en hundradel av det statliga biståndet till världen, oavsett vad som hänt i vårt eget land och i vår omvärld, även om svenska kostnader i omgångar räknats av från biståndet. PMU vill tillsammans med Act Svenska kyrkan och Diakonia värna löftet att biståndet ska uppgå till en hundradel av våra gemensamma resurser även framöver. Vi har råd med det. Även andra organisationer, kyrkor och samfund så som Svenska Missionsrådet, Evangeliska Frikyrkan, Svenska Alliansmissionen har nu anslutit sig till vår kampanj och skrivit under avsiktsförklaringen.

 

Älska vår nästa

Vi kan förstås inte hjälpa alla som behöver det men vår kristna tro och övertygelse manar oss att bidra med det vi har och att på Jesus uppmaning älska vår nästa. Den kristna kyrkan bär en stolt tradition av samhällsförändrande engagemang och att alltid ställa sig på de utsattas sida. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Material och mer information

Mer om PMU och vårt arbete i världen!

Se alla projekt