• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Hälsa

Nepal vädjar om förbön – kan bli nästa centrum för coronasmitta

Spridningen av coronaviruset i Indien börjar nu ta fäste även i grannlandet Nepal. Med ett sjukvårdssystem som är betydligt svagare än Indien befarar nu PMU:s samarbetsparter UMN det allra värsta och vädjar om förbön för landet.

 

”Varje gång telefonen ringer är jag rädd att svara av rädslan att ytterligare en vän eller familjemedlem är sjuk eller död”, säger en kontaktperson inom UMN.

 

Samarbetspartnern UMN har skickat ut ett brev där de beskriver att Nepal hittills varit förskonade den värsta smittspridningen av Covid-19. Men med de nya utbrotten i Indien börjar en förödande bild att målas upp även i Nepal. Många nepaleser lever som migrantarbetare i Indien och när arbetstillfällena där försvinner återvänder de till Nepal.

 

– Spridningen av Covid-19 ökar exponentiellt i huvudstadsområdet Katmandu och den indiska gränsregionen Terrai. Viruset har också börjat påverka bergsområdena då migrerande arbetare återvänder från Indien utan test eller säkra karantänalternativ. Risken för en liknande förödande utveckling som i vissa delar av Indien är mycket hög. Även om viruset inte har spridit sig till många andra distrikt ännu, kan situationen försämras snabbt i ett land med ett mycket svagt hälsovårdssystem, berättar PMU:s partner UMN.

 

Förutom den ökade smittspridningen har migrantarbetarnas förlorade inkomst slagit hårt mot de allra fattigaste familjerna i landet som är beroende av familjemedlemmar som skickar hem pengar för att överleva.

 

Nu vädjar UMN om förbön för folket, sjukvårdspersonal och för organisationens arbete. Huvudstadsregionen är i lockdown och sjukhusen fylls upp.

 

– Den här vågen påverkar yngre människor som tidigare sett sig själva som immuna. Precis som i Indien, börjar vi ta emot desperata meddelanden från vänner vars familjemedlemmar är allvarligt sjuka och letar efter sjukhussängar, syre och plasmatransfusioner från covid-överlevare.

 

Samarbetspartnern UMN driver själva flera missionssjukhus som börjar fyllas av patienter i behov av syrgas och akut vård. Vaccination mot Covid-19 har påbörjats i Nepal men tillgången till vaccin har varit låg och begränsad leverans av vaccin har kommit från Indien och Kina.

 

Smyrnaförsamlingen i Göteborg är en av flera pingstförsamlingar som är med och driver projekt tillsammans med UMN och PMU i Mugudistriktet, en av Nepals minst utvecklade regioner. Relationerna till Nepal går tillbaka flera decennier och senast i höstas skickade Smyrnaförsamlingen en extra stödinsats till UMN:s sjukhus.

 

– Vi följer hela tiden det som händer och tar emot rapporter från nyhetsbrev och missionärer på plats. Vi har många vänner i Nepal och landet ligger oss varmt om hjärtat. Vi hör att det håller på att bli lika illa som i Indien. Vi oroar oss självklart och ber för landet, säger Anders Kammensjö, från Smyrna som tidigare bott och arbetat i Nepal tillsammans med UMN.