• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Insamling

Akut nödhjälp till Ukraina!

Mot bakgrund av den humanitära situationen i Ukraina har vi just nu en insamling till stöd för både dem som finns kvar i Ukraina och dem som har flytt till grannländerna. Genom PMU:s nätverk och lokala kyrkor på plats har vi möjlighet att stötta människor som nu drabbas. Behoven är enorma.

 

Människor flyr just nu för sina liv i Ukraina. Antalet civila dödsoffer ökar hela tiden. Mer än tre miljoner människor har hittills korsat gränsen till något av grannländerna. Människorna berättar om missiler som skjuts över huvudet och slår ner i både skolor, sjukhus, broar och vägar. ”Bensin och mat på bensinstationerna är slut. Vi möter flyende människor längs vägarna som är hungriga och de kommer fram till oss och ber om mat”, berättar Taras, pastor i Ukraina. De som flyr är främst kvinnor och barn eftersom de flesta män i åldrarna 18 till 60 år är beordrade att stanna kvar i Ukraina. Just nu är behoven enorma. Mer medel behövs för att hjälpa den stora ström av människor som flyr.

 

 

VAD GÖR PMU?

 

Genom PMU:s samarbete med lokal församling i bland annat Lviv kan människor få tak över huvudet och mat att äta. På flera platser och i angränsande länder öppnas kyrkor upp för att stötta och ge skydd. Bland annat är PMU med och stöttar lokala församlingar i Ungern, där kyrkor öppnat upp och tagit emot flyktingar redan från första dagen. Här får dom tak över huvudet, mat, rena kläder, sjukvård och tillgång till dusch. Men det finns fortfarande ett stort behov av hjälp. Förutom mat, kläder och madrasser, så finns inte tillräckligt med elektricitet för att förse vissa områden med el. Därför behövs reservgeneratorer så att kyrkorna kan få tillräckligt med el för att kunna laga mat och värma vatten.

 

Vi stöttar också insatser i Moldavien. Här tar man emot ca 2000-3000 flyktingar per dag vid gränsen. ”Vi är fattigaste landet i Europa, men kan ändå välsigna andra med de resurser vi har”, säger vår samarbetspartner. Här öppnar kyrkor upp som tillfälliga mottagningscenter där människor kan sova och få mat. Det finns också volontärer på båda sidor av gränsen som möter och transporterar flyktingar till säkerhet. Men behovet av mat, madrasser och bränsle till transport är fortfarande stor.

 

Din gåva gör skillnad!

 

 

Vill du vara med och ge?

Swish: 9000506

Plusgiro: 900050-6

Märk gåvan: Ukraina

 

Du kan även Ge en Gåva genom att klicka här

(Välj ändamål – Akut hjälp till Ukraina!)

 

 

FOTO: Arto Karvonen / FIDA