• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Bistånd

Så bistår vi de jordbävningsdrabbade

Tiotusentals har mist livet och hundratusentals står hemlösa efter jordbävningarna och efterskalven i sydöstra Turkiet och norra Syrien. Fortfarande är det svårt att uppskatta vidden av katastrofen men det mänskliga lidandet och det humanitära behovet är mycket stort.

 

Utsikterna att hitta fler överlevande under rasmassorna bedöms nu vara mycket små, så det inledande sök- och räddningsarbetet har gått in en ny fas där hjälpen fokuserar på att ta hand om skadade och ge hemlösa skydd mot vinterkylan.

 

PMU:s partner Medair är specialiserade på att nå fram med förnödenheter till svårtillgängliga områden och kunde snabbt agera på plats med katastrofhjälp i Turkiet. Organisationen samarbetar med lokala aktörer för att tillgodose de mest akuta behoven.

 

I ett första skede delar man nu ut alltifrån filtar, presenningar, värmekaminer, spritkök, hygienartiklar till barnmat, blöjor och olika förnödenheter till drabbade familjer i de turkiska provinserna Hatay, Kahramanmaras och Gaziantep. Planen är att i nästa steg utvidga hjälpen även till Adiyamanprovinsen. Medair stöttar också människor i behov av psykologiskt krisstöd.

 

Gensvaret hittills på vår insamling, bland privata givare, församlingar och secondhand-butiker, för de jordbävningsdrabbade har varit fantastiskt. Varmt tack för ert engagemang och generositet!

 

Även Radiohjälpen har meddelat att de vill stödja PMU:s akutinsats via Medair med två miljoner kronor. Pengarna från Radiohjälpen kommer att användas till att att ge 1 500 hushåll (ca 5 000 personer) tak över huvudet och överlevnadsrelaterat stöd i form av filtar och spisar. Omkring 1 850 personer erhåller matkuponger och 1 500 personer kommer att få psykosocialt stöd.

 

– PMU är en av tre organisationer som nu får stöd via Radiohjälpen för de insatser vi har efter jordbävningarna i Turkiet. Vi är stolta över att vi och vår samarbetspartner får det förtroendet. Varje krona behövs i det viktiga arbetet som nu görs för att rädda liv och lindra nöd efter katastrofen, säger Julle Bergenholtz Foglander, vik. humanitär chef på PMU.

 


Bilder från Medairs insatser i samband med jordbävningen, i staden Aleppo i Syrien. Foto: Medair/Lisanne van der Shors