• Din varukorg är tom
Till shopen

Nu rinner vattnet uppför berget

När byborna själva bestämmer fokuserar de på tillgänglighet för de mest sårbara grupperna i samhället. Exempelvis är vattenkranarna installerade på olika nivåer – en nivå för vuxna och en lägre ned för barn.

När byborna själva bestämmer fokuserar de på tillgänglighet för de mest sårbara grupperna i samhället. Exempelvis är vattenkranarna installerade på olika nivåer – en nivå för vuxna och en lägre ned för barn.

Befolkningen i distriktet Mugu i Nepal bor i avlägsna byar långt uppe i bergen. För att hämta rent vatten i en flod behövde de tidigare ta sig en mil ned för branta berget i riskabel terräng. Mest utsatta var kvinnor och barn. Men idag finns kranar med rinnande vatten mitt i byarna där både vuxna, barn och äldre kan släcka sin törst.

 

Karmarongfolket i byn Kimri i Mugu består av femtio hushåll som saknar nästan alla grundläggande faciliteter såsom skola, hälsovård och elektricitet. Byn ligger två dagar till fots från det centrala samhället. Tidigare tog det två timmar att bära vattnet från närmaste floden upp till byn. Ofta var det kvinnor och äldre barn som hade det som sin uppgift. Alla tider på året var bristen på vatten det största problemet. Det tidigare existerande vattensystemet var skadat och sårbart på grund av branta berg och ändå hade vattensystemet inte kunnat förse hushållen med tillräckligt med vatten.

 

Rättvis fördelning gav vatten i kranarna

Bristen på vatten blev en humanitär kris. År 2019 började PMU:s lokala partner United Mission to Nepal (UMN) arbeta med bergsbygdskommunen Mugum Karmarong för att installera ett nytt vattensystem. Coronapandemin, ovanliga väderförhållanden, materialbrist samt konflikter över fördelning av vattnet med grannbyn fördröjde arbetet. Men i juni 2022 kunde människorna från båda byarna komma överens om en rättvis fördelning och äntligen skruva på vattnet från kranarna.

 

 
Över 100 familjer får nu det vatten som de behöver. Förutom att folket får tillgång till rent dricksvatten har vattensystemet förbättrat den allmänna hygienen och hälsan och boskapsdjuren kan också få mer mat och vatten. Även hälsokliniker och skolan längre ned i distriktet får tillgång till vattensystemet. Dessutom har planen för brandsäkerhet blivit betydligt starkare.

 

Vattenkranar i barnhöjd

Hela projektet började med att PMU:s partner samlade en kommitté med människor från byn som i olika arbetsgrupper tog fram idéer för projektet. Det var kommitténs initiativ att projektet skulle fokusera på tillgänglighet för de mest sårbara grupperna i samhället. Exempelvis är vattenkranarna installerade på olika nivåer – en nivå för vuxna och en lägre ned för barn. Det finns också vattenkranar vid tillfälliga bosättningar där många äldre bybor bor för att ta hand om sina boskapsdjur under skördesäsongen.

Mer på temat vatten

Se alla projekt