• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Bistånd

Tio nya mc-ambulanser till Kenyas hälsomyndighet

Tack till alla givare och secondhandbutiker som deltog i PMU:s morsdaginsamling under våren 2023! Insamlingen resulterade i tio nya motorcykelambulanser för gravida och nyblivna mödrar i södra Kenya.

 

De nya mc-ambulanserna lanserades på en konferens i Nairobi där inbjudna gäster från landets hälsodepartement och personal från olika vårdkliniker i landet var representerade. Genom morsdagsinsamlingen kunde PMU:s partner i Kenya köpa in material och bygga tio nya mc-ambulanser. PMU har i samarbete med Eezer Initiativet nu startat ett pilotprogram tillsammans med de lokala hälsomyndigheterna där man under två års tid lånar ut mc-ambulanser till några utvalda kliniker. Kenyanska volontärer kommer att följa upp samarbetet och se att ambulanserna kommer till användning. På de kliniker som redan tidigare börjat använda mc-ambulanser ser man att antal patienter ökat med 30 procent.

 

En av de stora faktorerna om påverkar mödradödligheten på den Kenyanska landsbygden är tillgången till billiga och säkra transporter. När gravida kvinnor får tillgång till undersökningar och kvalificerad vård så minskar mödradödligheten drastiskt.

 

− Området som jag arbetar i är väldigt stort och många har svårt att ta sig till kliniken. Den här ambulansen har hjälpt oss så mycket, berättar Nelly Kemboi, ansvarig sjuksköterska och numera mc-ambulansförare på en klinik i Samuli Dispensary i distriktet Kajiado.

 

Kliniken drivs av Free Pentecostal Churches of Kenya (FPFK), men nu kommer även statligt ägda kliniker få möjlighet att använda mc-ambulanserna. Under invigningen fick Nelly Kemboi tala inför de inbjudna gästerna. Stämningen var upprymd och förväntningarna på vad samarbetet kommer att innebära för de nya klinikerna är stora. Förhoppningen är att se ytterligare expansion av verksamheten med mc-ambulanserna där allt fler kvinnor får tillgång god mödravård.

 

 

Nelly Kemboi är ansvarig sjuksköterska och numera även mc-ambulansförare på en klinik i Samuli Dispensary i distriktet Kajiado, Kenya. Här sitter hon och kör en av mc-ambulanserna.

Nelly Kemboi är sjuksköterska och numera även mc-ambulansförare i Kajiado, Kenya.