• Din varukorg är tom
Till shopen

Hon har omskurit över tusen flickor

Omskärerskan Naomi Kupere livnärde sig på att könsstympa flickor tills hennes son fick henne att tänka om.

Omskärerskan Naomi Kupere livnärde sig på att könsstympa flickor tills hennes son fick henne att tänka om.

Ge en gåva!

I byn Noonchokuti har traditionen med att könsstympa flickor helt dött ut. Där bor den före detta traditionella omskärerskan Naomi Kupere som länge livnärde sig på att könsstympa flickor. Hon hade utsatt över tusen flickor för det skadliga ingreppet när hennes son en dag kom hem och bad henne att sluta.

 

Så länge Naomi Kupere kan minnas har hon könsstympat flickor. En ritual som gett hela byar anledning att fira. Men på senare år har hon sett hur traditionen förändrats och på sina håll helt upphört. Idag utförs den istället i hemlighet. Men inte längre av henne.
– Jag har omskurit mer än tusen flickor, jag ber Gud att förlåta mig. Jag kommer aldrig göra om det, säger Naomi, som idag är inte längre utför ingreppen.

 

Naomi Kupere har omskurit mer än tusen flickor. ”Jag ber Gud att förlåta mig. Jag kommer aldrig göra om det.” Foto: PMU/Matilda Nyamai

 

Sonen satte stopp

En dag kom hennes son Ntoikai Kupere hem till den lilla byn och meddelade att ingen av hans tre döttrar skulle könsstympas. Han förklarade att han hade andra planer för deras liv.
– Jag vill att mina flickor ska få utbildning och bra jobb. När du utbildar en flicka, utbildar du en hel nation, säger Ntoikai.
Han skickade sina barn till internatskolor i Nairobi. Men hans beslut att förkasta traditionen och lägga pengarna på skolgång istället möttes först av motstånd från hela byn.
– Byborna stötte bort mig till en början. Men när de hörde att könsstympning är skadligt, så ville inte de heller att deras flickor skulle genomgå riten. Idag säger de att jag har gjort något bra. Nu säljer vi inte kor för att ha råd med könsstympning, nu säljer vi kor för att ha råd att skicka våra barn till skolan.

 

Ingrepp görs i det fördolda

När Naomi Kupere jobbade som omskärerska tjänade hon bra med pengar. För varje flicka hon könsstympade fick hon hundra kronor. Men när regeringen förbjöd ingreppet och det istället utfördes i hemlighet, höjdes priset till 400 kronor.
– De vilade en förbannelse över de pengarna, säger Naomi när hon reflekterar över den stora summa pengar hon drog in.
Idag är omskärerskor jagade av myndigheterna. De som fortfarande utför ingreppet, gör det i det fördolda, ofta så tidigt som klockan tre på morgonen.
– Man tar flickan utanför huset och skär av hennes klitoris med ett rakblad. Därefter smörjer man in henne med mjölk och hon får sova med benen isär. På kvällen tvättar man henne och sätter salt i såren. Det tar åtta dagar för såret att läka, berättar Naomi.

 

Flickor förblöder om det går illa

Men ibland går det så illa att flickor förblöder och dör. Det blir tyst när Naomi får frågan om hon bidragit till att flickor dött. Hon undviker frågan.
– Idag är jag fri, konstaterar hon.