• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Lediga tjänster PMU Second Hand

Nio skäl att bli volontär

Att arbeta som volontär innebär att man frivilligt hjälper till helt utan ersättning. Man väljer själv omfattningen.
 
Människor har olika anledningar till att vilja arbeta som volontärer. De främsta skälen kan variera från person till person, men här är några av de vanligaste motiv som driver människor att engagera sig som volontärer:
 

1. Ändamål och mening

Många människor söker efter en djupare mening i livet och vill känna att de gör något meningsfullt. Volontärarbete ger dem möjlighet att bidra till samhället, hjälpa andra och känna att de har ett syfte.
 
2. Att hjälpa andra

En stark drivkraft för många volontärer är önskan att hjälpa och stödja andra människor, särskilt de som är mindre lyckligt lottade eller behöver hjälp på olika sätt.
 
3. Personlig utveckling

Volontärarbete kan vara en plattform för personlig tillväxt och utveckling. Det ger möjlighet att utveckla nya färdigheter, öka självförtroendet och få en bredare livserfarenhet.
 
4. Sociala och gemenskapsmässiga relationer

Många volontärer uppskattar möjligheten att träffa nya människor, bygga relationer och vara en del av en gemenskap.
 
5. Erfarenhet och karriärmöjligheter

Vissa människor använder volontärarbete som ett sätt att skaffa erfarenhet inom ett visst område eller som en möjlighet att utforska en karriärväg. Exempelvis lära sig hur en butik fungerar för att sedan kunna ange butiksvana eller kassavana i sitt CV.
 
6. Känsla av stolthet och prestation

Framgångar och positiva resultat inom volontärarbete kan ge en känsla av stolthet och prestation som kan vara mycket givande.
 
7. Personlig koppling till orsaken

Många volontärer väljer att engagera sig inom organisationer eller ändamål som har en personlig betydelse för dem. De kan ha upplevt liknande utmaningar eller situationer som de vill bidra till att lösa.
 
8. Känsla av rättvisa och medborgerligt ansvar

Vissa människor ser volontärarbete som ett sätt att främja social rättvisa och ta ansvar för samhällets välbefinnande.
 
9. Känsla av tacksamhet

Vissa volontärer har upplevt stöd och hjälp i sina egna liv och vill ge tillbaka som ett sätt att uttrycka tacksamhet.
 
Det är viktigt att komma ihåg att människor kan ha olika skäl och motiv för att bli volontärer, och dessa skäl kan variera över tid. Vad som är viktigt är att volontärarbete ofta ger både samhället och individen själv många fördelar och tillfredsställelse.

LÄS MER OCH ANMÄL DITT INTRESSE