Snart drar FN:s klimattoppmöte, COP29, igång. Mellan den 11-22 november samlas världens politiska ledare tillsammans med forskare, näringsliv och civilsamhälle i Baku, Azerbajdzjan. PMU finns på plats mitt i mötet tillsammans med andra trosbaserade aktörer och civilsamhällesorganisationer.
− Många av världens fattigaste lever i de mest klimatutsatta länderna. Vi kommer vara på plats för att lyfta de utsattas perspektiv, säger Mikael Jägerskog, senior policyrådgivare på PMU, som kommer vara på plats och även representera Världspingstgemenskapen (Pentecostal World Fellowship – PWF) under klimattoppmötet.År 2023 anordnades för första gången en särskild plattform under klimattoppmötet med samtal och debatt kring trosbaserade perspektiv, så kallad ”The Faith Pavilion”. Initiativet gjorde succé och gästades av 325 talare, inklusive högt uppsatta religiösa ledare, regeringsministrar och ledare för ursprungsfolk. The Faith Pavilion återkommer i år och PMU:s Mikael Jägerskog är en av de ansvariga för årets upplaga.
− Vi krokar arm med fler trosbaserade aktörer. Tillsammans har vi stora möjligheter att försöka påverka politiker och företag att fatta goda beslut. För framtidens skull behöver man använda de nätverk och de resurser och kapacitet som trosbaserade aktörer besitter, säger Mikael Jägerskog.
COP29 kommer fokusera på mobilisering av ekonomiska resurser där världsledare ska komma överens om finansiering för en rättvis klimatomställning.
− Vi trycker på för mer ambitiös och relevant finansiering för de mest utsatta. Det är de mest ekonomiskt svaga som drabbas först och värst av klimatförändringarna. Samtidigt är de dem som har bidragit minst till klimatkrisen. Där behöver övriga världen ta större ansvar, säger Mikael Jägerskog.