• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Miljö

Ny bok om kyrkan och klimatutmaningen

I PMU:s nya bok om kyrka och miljö skriver författarna om hur kristen teologi relaterar till dagens miljö- och klimatproblem samt ger praktiska tips på hur vi kan svara på dessa utmaningar.

 

Under de senaste åren har PMU tagit fram böcker inom ämnena jämställdhet, fred och konfliktkänslighet. Nu lanserar PMU sin fjärde bok i samma serie som handlar om kyrka, miljö och klimat med titeln ”Church and Environment”.

 

Boken är avsedd att kunna fungera som en ”verktygslåda” i globalt och lokalt klimatarbete, inte minst kopplat till frågan om utveckling och hållbarhet.

 

− Miljö och klimat påverkar bokstavligt allt och alla. Utan en fungerande miljö och stabilt klimat blir det närmast omöjligt att lyfta människor ur fattigdom och bygga hållbara samhällen, säger huvudförfattaren Johannes Widlund, miljörådgivare på PMU.

 

”Church and Environment” består av tre delar. Först presenteras en översikt över globala och lokala miljöproblem, och deras inverkan på mänsklig hälsa och fattigdom. Den andra delen fördjupar sig i teologi och utforskar hur vi som kristna bör förhålla oss till dessa kritiska frågor. Slutligen fokuserar den sista delen på konkreta tips och handlingsmetoder. Exempelvis, att i solrika länder som Jemen använda solenergi genom enkla solpaneler för matlagning i stället för att förlita sig på kol, olja eller trä. Ett annat inspirerande exempel är undervisningen av jordbrukare i att odla grödor i Zai pits (odlingsgropar) vilka bevarar fuktighet och näring i jorden i regnfattiga områden.

 

− Vi hoppas och tror att den här boken kan inspirera människor och organisationer i vårt nätverk, men också till enskilda församlingar och kristna i Sverige, att ta nya steg för att ta hand om skapelsen och på ett bättre sätt hjälpa människor ur fattigdom, säger Johannes Widlund.

 

Boken lanseras nu på engelska och franska och kommer inom kort även att finnas tillgänglig att beställa på svenska.

 

För beställning av boken kontakta Johannes Widlund på johannes.widlund@pmu.se

Här kan du också ladda ned boken digitalt på SVENSKA och ENGELSKA