• Din varukorg är tom
Till shopen

Motorcykelambulanser räddar liv

Tack vare Eezers motorcykelambulanser kan gravida få mödravård och hjälp under förlossningen av utbildad sjukvårdspersonal.

Tack vare Eezers motorcykelambulanser kan gravida få mödravård och hjälp under förlossningen av utbildad sjukvårdspersonal.

Ge en gåva - stöd Eezer!

För Justine hade det kunnat sluta riktigt illa. Hade inte en av Eezers motorcykelambulanser funnits stationerad på kliniken i närområdet, kunde Justine ha blivit ännu en av alla kvinnor som dör i samband med graviditet och förlossning.

 

När värkarbetet kom igång strax före midnatt tog Justine sällskap av byns hälsovolontär för att ta sig till förlossningskliniken i staden Nyanza Lac i södra Burundi, tre kilometer hemifrån. Men efter en knapp timme till fots, ville sonen ut och Justine tvingades föda på en filt vid vägrenen. Efteråt var hon alltför matt för att orka gå vidare, så volontären ringde kliniken för att få råd om hur moderkakan skulle tas om hand och navelsträngen klippas. Men tack vare att en motorcykelambulans snabbt kunde rycka ut fick Justine och hennes nyfödda bebis istället eftervård på kliniken. Dagen därpå, när vi träffade Justine, var hon trött men glad och tacksam över den hjälp hon hade fått.

 

Få kan utnyttja den mödravård som finns

Avsaknad av god hälsovård är en av anledningarna till att så många gravida dör. Men även om mödravård skulle finnas inom räckhåll gör avstånden, de dåliga vägarna och bristen på transporter att få gravida kan ta sig till hälsokontrollerna. Komplikationer som vanligtvis kan upptäckas genom enkla provtagningar, som exempelvis graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning, kan innebära stora hälsorisker för såväl mammor som bebisar. Och när det väl är dags att föda är det många kvinnor som, precis som Justine, inte hinner fram. Många föder istället hemma, under enkla och ohygieniska förhållanden, utan assistans från en barnmorska, läkare eller sjuksköterska.

 

Eezerinitiativet räddar liv

Tillsammans med Filadelfiakyrkan i Stockholm stöttar PMU Eezerprojektet, ett ideellt initiativ som utrustar hälsokliniker med motorcykelambulanser. Därmed får gravida en möjlighet att på ett säkert sätt kunna ta sig till kontroller, förlossning och eftervård. Idag finns 19 ambulanser och under projektets första månader har de redan genomfört 1300 transporter. Ytterligare 20 vagnar ska byggas under året så att övriga kliniker har en ambulans stationerad i upptagningsområdet.