• Din varukorg är tom
Till shopen

Tre av fyra sydsudaneser behöver nödhjälp

Sydsudan befinner sig i nödtillstånd år efter år. Tre fjärdedelar av befolkningen är beroende av humanitärt bistånd för att överleva.

Sydsudan befinner sig i nödtillstånd år efter år. Tre fjärdedelar av befolkningen är beroende av humanitärt bistånd för att överleva.

Av Sydsudans 11 miljoner invånare är mer än tre fjärdedelar i behov av akut humanitärt stöd. Åratal av konflikt har drivit stora delar av befolkningen på flykt och nu har dessutom coronapandemin, i kombination med uteblivna regn, lett till en hungersituation som drabbat invånarna svårt. Och därtill har konflikten i Ukraina drivit upp priserna på spannmål över hela världen.

 

I Kapoeta East, som i sydöst gränsar till Kenya och Etiopien, vissnade förra året alla grödorna redan innan det var dags att skörda. För en befolkning som till 80 procent försörjer sig på jordbruk och som boskapsägare blev det ett hårt slag.
– Torkan är svår och likaså hungern, men stödet från ACROSS är avgörande för kvinnor, barn och män, säger en av ledarna för den lokala projektkommittén i byn Lotimor.

 

Delar ut akuta matpaket

PMU:s partner ACROSS bedriver projekt på flera närliggande platser för att förbättra situationen. ACROSS arbetar med matsäkerhet, försörjning och nutrition, och borrar till exempel brunnar för att ge människor tillgång till vatten.

 

I en nödsituation är det akuta matpaket, hygienartiklar och tillgång till rent vatten som behövs. I varje matpaket finns basvaror som mjöl, bönor, ris, olja och salt för att familjerna ska klara sig en månad. De får också tvål och vattendunkar för att kunna hämta hem rent vatten.

 

Goda relationer bygger förtroende

Ett av ACROSS framgångsrecept är att de samordnar alla insatser med lokala kyrkliga nätverk och ledare. Organisationen är väl ansedd och har byggt upp ett stort förtroende hos lokalsamhällen och myndigheter.

 

– ACROSS är den enda aktören som kommer hit och når ut till oss. De möter människorna, de ser oss och frågar om våra behov. Vi litar på dem, säger en äldre man i Lotimor.