• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Kampanj

Behov av traumabearbetning för barn i Ukraina bara ökar

Mitt i kriget i Ukraina står en ung kristen organisation med mycket hjärta och driv att stötta de drabbade.

– Jag är väldigt stolt över våra volontärer. I stället för att främst fylla sina egna behov så hjälper de till att fylla andras, säger Ivan Bilyk, grundare och ledare för Edobro.

 

I början på 2024 gjorde den humanitära organisationen Edobro (Kindness) en enkätundersökning bland barn i Lviv, Odessa och Zhytomyr. Undersökningen visade att nästan 80 procent av barnen har ångest eller oro att någonting ska hända deras föräldrar. Omkring 38-40 procent av barnen uppger att de har svårt att sova på grund av det som de upplevt eller att de plötsligt kan återuppleva en tidigare traumatisk händelse.

 

– Kriget innebär många förluster. Någon har förlorat en familjemedlem, någon har förlorat armar eller ben, andra är påverkade av beskjutningarna eller bomber. Vi arbetar nu för att rusta konsulter som kan ge människor psykosocialt stöd. Här är barnen de mest sårbara, säger Ivan.

 

Edobro är PMU:s samarbetspartner i Ukraina och tillhör det nationella pingstsamfundet. Organisationen grundades när Ryssland invaderade Ukraina 2022. Kyrkorna var de första att ta emot och ge skydd till flyktingar från östra Ukraina. Därefter fortsatte lokala kyrkor med hjälp av Edobro att ge förnödenheter och stödja flyktingar på olika sätt. I dag arbetar organisationen även med att stärka aktiviteter och dagverksamheter för barn med hjälp av trygga ledare och vuxna.

 

– De får en informell utbildning i exempelvis engelska, robotteknik eller olika hantverk och får samtidigt kontakt med andra barn och människor i närheten där de bor.

 

Ivan Bilyk är även ledare och pastor inom pingstsamfundet. Eftersom han har tre barn har han tillåtelse att åka ut ur Ukraina. De som har två barn eller mindre får inte lämna landet. Ivan och hans familj har dock valt att stanna.

 

– Som kristen vill jag stötta min medmänniska, jag tror det är vägen för mig under dessa hårda tider av krig, säger han.

 

Och engagemanget för andra är han inte ensam om. Namnet Edobro betyder vänlighet. Och det är just vad många av de engagerade visar. Ivan är stolt över de många unga ledare som hängivet ger av sina liv. Och behovet av att just stötta barn att bearbeta trauman växer. Både barn som direkt och indirekt upplever våldet uppvisar stress och oro. De flesta barn är stressade över flyglarmen och missilexplotioner. Och nyheterna de ser är mycket värre än vad de kan se i någon actionfilm.

 

– Det tuffaste du kan se är rädslan i dina egna barns ögon. Du känner barnet och vet hur hon eller han är. Och plötsligt ser du ett onaturligt beteende. När jag tittade i min yngsta dotters ögon hade jag aldrig tidigare sett så mycket rädsla, säger Ivan Bilyk sorgset och fortsätter.

 

– I östra Ukraina mötte jag en flicka med ett gosedjur med stora öron i sin famn. Hon frågade när kriget skulle sluta. Hon ville åka hem till sitt hus igen. Jag vet inte om hon någonsin kommer hem, men vår uppgift är att åtminstone skapa en miljö där hon känner sig accepterad, där hon kan få uppleva en glad barndom och få alla grundläggande behov med en chans till en god framtid. Det är vad vi kan göra för nästa generation.

 

 

Ivan Bilyk, grundare och ledare för organisationen Edobro (Kindness) berättar om behoven av traumabearbetning för barn som drabbats av kriget i Ukraina. Foto: PMU/Robin Ibanez