• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Därför åkte Albin, 21 år, ut som volontär till Ukraina

”Det gjorde ont att se lidandet”

 

Fem frågor till svenska Albin Åström som bestämde att resa till pingströrelsen i Ukraina för att arbeta som volontär för att stötta barn i krig.

 

Vem är du och hur kommer det sig att du åkte till Ukraina?

– Jag heter Albin och är 21 år gammal. Jag kommer från Boden men flyttade nyligen till Habo utanför Jönköping. Hösten 2022 var jag volontär på en bibelskola i Hawaii och jobbade som lärarassistent. Under den tiden fick jag i samtal med Gud en längtan i mitt hjärta att hjälpa till i Ukraina. Jag hade sett det som hände där och hur människor far illa. Ukraina landade i mitt hjärta. Med hjälp av PMU kom jag i kontakt med Edobro och deras systerorganisation Youth Movement Be Free. Jag var där under hösten 2023 och våren 2024.

 

Vad fick du arbeta med i Ukraina?

Jag arbetade främst i en mindre stad som heter Brusyliv, 90 kilometer utanför Kiev, som engelskalärare för barn men också vuxna. Organisationen har där ett projekt som kallas School of Life där det arrangeras aktiviteter för barn efter skoltid. Engelska, pyssel, robotteknik, matlagning, pingis och träslöjd. Vi delade också ut matkassar varje dag till människor, exempelvis pensionärer eller barnfamiljer som har det svårt.

 

Hur var det att möta dessa barn?

– Det var väldigt speciellt. Trots att de svåra omständigheter de lever i så såg jag ändå glädjen i deras hjärtan. Det var fantastiskt att se hur de kunde sprida glädje till andra och även till mig.

– En vanlig vardag finns inte längre. Det finns en ständig oro och människor lever dag för dag och har svårt att planera sin framtid.

– Där jag bodde var situationen ganska lugn. Men i början av kriget var fronten väldigt nära. Så de konstanta flyglarmen avbryter inte bara deras vardag utan det blir också som att återuppleva det svåra som hände i början av kriget.

 

Varför tycker du att det är bra att engagera sig som volontär?

– Det måste ju komma från en själv såklart. Men för mig handlade det om att det gör ont inom mig när jag ser det lidande som finns. Och då vill jag hjälpa människor att få ett mer normalt liv. Det känner jag att jag har kunnat bidra med. Aktiviteterna och lektionerna gör att barnen får en lite mer normal vardag och vi volontärer fick sprida glädje. Det viktigaste man kan göra i en sån här situation är att sprida hopp och glädje när det är så mycket annat som känns tufft och mörkt.

 

Hur ser du på arbetet som pingströrelsen gör i Ukraina?

– De är jätteviktiga i Ukraina och gör ett fantastiskt arbete med mängder av olika projekt för att hjälpa människor. Eftersom det är en kyrka så har de kontaktnät ut i hela landet vilket gör att de verkligen kan nå ut med hjälpen genom lokala församlingar.

 

PMU stöttar lokala partner i Ukraina och andra länder när det uppstår kriser och katastrofer. Du kan vara med i det arbetet. KLICKA HÄR eller Swisha din gåva till 9000506. Märk gåvan ”Katastrof”.