• Din varukorg är tom
Till shopen
Tillbaka till Nyheter

Körhelg i Växjö tillsammans med Ringbäcks

Med nyskrivet material och ett 20-tal körsångare på plats drog PMU:s körprojekt tillsammans med paret Ringbäck igång i Växjö sista helgen i april.  Helgen är den första av fyra i år men det är ett långsiktigt samarbete som nu drar igång med fokus på världens mest utsatta.

 

Urban och Carina Ringbäck har under många år gjort sig kända för sin musik men har också ett stort hjärta för världens mest utsatta.  Urban har genom sitt församlingsengagemang bland annat besökt DR Kongo flera gånger och har nu skrivit flera sånger på temat kring fred, försoning och upprättelse. Och nu vill Ringbäcks, tillsammans med PMU, skapa ett engagemang kring frågorna genom sång och musik.

 

– Vi samarbetar med församlingars musikliv och formar konserter fyllda av glädje och hopp. Genom musik varvat med filmklipp och intervjuer berör vi teman som medmänsklighet, brobyggande, fred och försoning i världen, säger Urban Ringbäck.

 

 

Innan helgen har noter och arrangemang skickats ut till församlingen så körsångarna haft möjlighet att repa stämmor och sjunga in sig på materialet. Ringbäcks har även producerat en skiva som lanserades under helgen.

 

– Att stanna upp och mötas runt dessa frågor gör något med en. Just nu är vi alla väldigt berörda av dagsläget i världen och att då få använda musiken och samtalet blev starkt för mig. Jag fortsätter att nynna på ”för när framtidstron och hoppet börjar sjunka ner mot noll. Behövs ett folk som vågar ta ett steg åt himlens håll”, säger Carina.

 

 

Under lördagskvällen var det konsert där kören tillsammans med Urban och Carina framförde sångerna och PMU berättade om aktuella projekt i världen. Under konserten i Växjö deltog också Pelle Hörnmark som intervjuades om församlingens roll i arbetet kring det som nu händer i Ukraina, både i och utanför landet.

 

Anette Eidenskog, pastor och körledare, var en av de som var med under helgen,

– Vi tyckte hela idén var bra där man både pratar om det som händer i världen men också får vara med och sjunga. Själv blev jag väldigt taggade av att det var nyskrivet material i just det här ämnet. Nu när vi har repat hela dagen så har det varit skönt att landa mellan sångarna i klipp om världsläget. Den informationen gör något med oss när vi sjunger dom här texterna, det fastnar inte bara på näthinnan utan lägger sig i hjärtat som en längtan att få göra någonting, säger hon.

 

Linda Dahlgren fyller i,

– Det är väldigt fint att få bygga tillsammans. Vi är ju från olika platser och med lite förberedelse i ryggen få bygga den här dagen tillsammans har varit väldigt härligt, det är liksom bjussigt åt alla håll och kanter. Och temat kan ju inte bli mer angeläget. Det är ju ute i verkligheten kyrkan ska vara, vi får inte stänga in vår egen bubbla”, säger hon.

 

 

PMU:s direktor Niclas Lindgren är en av initiativtagarna till helgen och berättar att det var under en resa till DR Kongo som han och Urban satt och funderade på om det inte skulle vara en spännande idé att använda just sång och musik för att lyfta behoven kring världens mest utsatta men också kyrkans centrala roll som en samhällsaktör i flera av de länder där PMU jobbar.

 

– Vi arbetar ute i världen med många olika projekt där vi får se fantastiska saker hända,  men det har också  varit inspirerande att idag få höra om hur församlingen i Växjö  spelar så  stor roll för alla flyktingar som kommer från Ukraina till stan och den omsorg som finns kring de som tvingats lämna hus och hem och kommit hit.

 

 

PMU möter – Urban och Carina Ringbäck